Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив

...
Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив
Коментари Харесай

ВКС върна делото срещу Ваклин Хъмчев, убил трима души при Цалапица

Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане делото против Ваклин Хъмчев за злополуката при разклона за село Цалапица през 2019 година, при която починаха трима души, оповестиха от пресцентъра на съда. Делото би трябвало да бъде прегледано от различен правосъден състав.

С решението на Върховен касационен съд се анулира присъдата на Хъмчев от четири години затвор и отнемане на право да ръководи моторно транспортно средство (МПС) за пет години поради това, че е нарушил разпоредбите от Закона за придвижването по пътищата и е предизвикал по несъобразителност гибелта на повече от един човек.

Според висшите съдии апелативният съд е позволил нарушаване и незаконосъобразно Хъмчев е оневинен по обвиняването по отношение на това, че става дума за " изключително тежък случай ", като е преквалифицирал действието по привилегирования състав, поради това, че след случая подсъдимият се е обадил на телефона за незабавни повиквания 112. Върховен касационен съд отбелязва, че апелативният съд не е стимулирал заключението си за това, че позвъняването на подсъдимия на тел. 112 е задоволително, с цел да се одобри, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на потърпевшите, което е независимо съображение за анулация на решението.

Апелативният съд не е отделил нужното внимание на справката за позволените от подсъдимия нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, за които е глобен по административен ред. Не е отчел събитието, че за интервал от една година преди действието той е глобен с три фиша за превишаване на скоростта на придвижване, което приказва за методичност в държанието му като лидер на МПС, ориентирана към нарушение на разпоредбите за придвижване, се показва в решението на Върховен касационен съд.

" Осъществяването на неразрешената маневра в тъмната част на денонощието, с тежко и голямо по размери (сравнено с лекия автомобил) товарно транспортно средство, при отсъствието на видимост към платното за придвижване, по което се е движел автомобилът на потърпевшите, с цялостното схващане за неналичието на такава характеризират подсъдимия като необмислен и извънредно рисков лидер, а оттова и като деятел с висока степен на социална заплаха ", безапелационни са висшите съдии.

Съдебният състав на Върховен касационен съд добавя, че в съответния случай, с изключение на позвъняването на тел. 112, подсъдимият не е направил други дейности, които са били в неговите благоприятни условия, като да вземем за пример да разбере най-малко какъв брой са потърпевшите и в какво положение са, с цел да даде информация за подсигуряване на нужната здравна помощ.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР