Върховният касационен съд (ВКС) обяви днес, че ще се произнесе

...
Върховният касационен съд (ВКС) обяви днес, че ще се произнесе
Коментари Харесай

Върхновният касационен съд решава делото "Килърите" до два месеца

Върховният касационен съд (ВКС) разгласи през днешния ден, че ще се произнесе в период по процеса, станал прочут като делото против групата " Килърите ". По закон срокът е два месеца, само че е инструктивен. Делото стига за втори пък до последната инстанция, откакто през 2015 година висшите магистрати върнаха делото за ново разглеждане.

През май 2016 година Варненският апелативен съд произнесе три доживотни присъди без право на подмяна на Петър Стоянов-Сумиста (подбудител), Васил Костов-Кеца (подбудител и помагач) и Георги Вълев (подбудител) за две убийства, а на Янко Попов-Туцо (помагач) беше несъмнено наказване от 10 години затвор. Те бяха приети за отговорни за убийствата на търновския юрист Петър Лупов и на шуменския предприемач Румен Рачев и от Окръжния съд в Шумен през 2013 година. Групата е от шестима членове, само че Райчо Стойнев беше оневинен от предходната правосъдна инстанция, а Владимир Филев (извършител) не е обвиняем, тъй като е умрял.

Така делото стигна до Върховен касационен съд по тъжби на останалите четирима души.

В тричасовото съвещание през днешния ден подсъдимите желаеха процесът да бъде върнат на Апелативния съд във Варна, който да анулира наложените доживотни присъди. Адвокатите аргументираха настояването си с голям брой нарушавания по доказателствата, копи-пейст на обвинителния акт в претекстовете на решението, както и с това, че претекстовете не били добре написани.

Шефът на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която бе наблюдаващ обвинител на следствието в Шумен изиска потвърждаване на доживотните присъди.

В залата отсъстваха Петър Стоянов - Сумиста и Янко Попов, бяха единствено Васил Костов и Георги Вълев.

Процесът стартира през 2011 година, а акцията по задържането на групата беше един от образците, които някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов използваше, с цел да се похвали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР