Върховният административен съд (ВАСО) отмени решение по административно дело от

...
Върховният административен съд (ВАСО) отмени решение по административно дело от
Коментари Харесай

ВАС върна за преразглеждане делото за забраната на фойерверки в София

Върховният административен съд (ВАСО) анулира решение по административно дело от 2022 година за възбраната на потребление на пирохитеника на Административен съд София-град и връща делото за ново разглеждане от различен състав, осведомиха от съда.

С решението на първоинстанционния съд е прогласена нищожността на наредбите на член 3а и член 3б от Наредбата за публичния ред на територията на Столична община.

Текстовете постановат възбрана за потребление навън на пиротехнически произведения - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, с изключение на след категорично позволение от кмета на съответния регион.

Забраната не се ползва за интервала от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч . на 1-ви януари. Съгласно наредбата на член 3б от наредбата кметът на региона документално отхвърля издаването на позволение, когато посоченото място на потребление на пиротехническите произведения попада на територията на междублокови пространства , при неприятни метеорологични условия, както и в случаите на член 60, алинея 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.

Върховните магистрати одобряват, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушаване на съдопроизводствените правила и в несъгласие с материалния закон. Общинският съвет има пълномощия да приема разпореждания, които имат за цел да контролират публичните връзки по запазване и застраховане на публичния ред на територията на съответната община.

Оспорените разпореждания са планувани точно в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община. От това следва, че общинският съвет не е излязъл отвън пълномощието си да планува правила, които имат за цел отбрана на публичния ред на територията на общината и спокойствието на популацията й. Следователно, задачата на оспорените разпореждания е да подсигурява отбраната на публичния ред на територията на Столична община и спокойствието на популацията й, отвън уредбата и случаите планувани със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ).

В поддръжка на изложеното следва да се уточни и разяснението, обещано в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 година на Върховен административен съд, че нарушаване на публичния ред ще бъде налице когато се засягат публични връзки, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на жителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР