Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решение на Министерския

...
Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решение на Министерския
Коментари Харесай

ВАС: Правителството не може да оттегли предложението си за самостоятелна община Обзор

Върховният административен съд (ВАС) разгласи за незначително решение на Министерския съвет от 27 април, с което беше оттеглено предлагането до президента да издаде декрет за одобряване на границите и административния център на основаната нова община с административен център Обзор и на измененията в рамките на община Несебър.

Също по този начин Върховен административен съд постанови, че анулира решение на Министерския съвет от 2021 година за административно-териториална смяна за обособяване на обитаеми места от община Несебър и основаване на нова община с административен център Обзор.

Административно дело е формирано по тъжби на кмета на Обзор, група физически лица и Инициативен комитет за отделяне на новата община. Според конституцията президентът утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет, припомнят от съда.

Министерският съвет е този, който насочва предложение до президента да утвърди промени на границите и центровете на административно-териториалните единици.

Върховните магистрати обаче изясняват, че Министерският съвет не може да анулира акта си в обсъждания случай нито служебно, нито по искане на заинтригувана страна. Нещо повече, един път откакто е отправено предлагането до президента за издаване на декрет, напълно в пълномощията на този орган е да позволи отнесения до него въпрос.

Нито конституцията, нито Закона за административно-териториалното устройство на Република България плануват пълномощие на Министерския съвет да отдръпва или анулира решенията си, споделят съдиите. Решението предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.

В началото на 2021 година в Обзор и още шест села се организира референдум за обособяване от Несебър.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР