Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Централната избирателна

...
Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Централната избирателна
Коментари Харесай

Съдът поряза ЦИК: Изборни книжа ще се подават и с електронен подпис

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решение на Централната изборна комисия (ЦИК), което изключва подаването на изборни бумаги с дипломиран електронен автограф. Според магистратите това ограничаване опонира както на националното, по този начин и на европейското законодателство.

" Общият принцип, (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен автограф или с дипломиран електронен автограф ", декларират магистратите.

Решението на ЦИК е от 2 август и по отношение на документите, които партиите и обединенията би трябвало да подадат за съставянето на районните изборни комисии. Членовете им се дефинират посредством съвещания при съответните регионални шефове и се избират по предложение на политическите сили.

За да се сформират комисиите, партиите би трябвало да подадат редица документи за номинираните. Сред тях са писмени заявления, пълномощни и други

На 2 август ЦИК реши, че те би трябвало да се подават саморъчно подписани без нотариална легализация. От " Демократична България " обаче подадоха тъжба против решението. Те се позоваха на европейски правилник, съгласно който електронният и саморъчният автограф имат идентична правна мощ.

Този мотив се приема и от Върховен административен съд. В решението се цитират още и разпореждания от българското законодателство, съгласно които администрацията би трябвало да дават услугите си и в електронен тип.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР