Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожна една от

...
Върховният административен съд (ВАС) е обявил за нищожна една от
Коментари Харесай

Една от коронавирус заповедите на Ананиев падна в съда

Върховният административен съд (ВАС) е оповестил за оскъдна една от заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, издадена по отношение на ограниченията срещу епидемията против новия ковид. Става дума за заповед, с която министърът позволява авансово осъществяване на други свои заповеди, въвеждащи редица ограничавания като да вземем за пример събирането на повече от двама възрастни навън, слагането под карантина на хора, връщащи се от чужбина, възбраната за посещаване на паркове и други.

Предварителното осъществяване е атакувано пред съда от Добромир Трифонов, който се завръща у нас от Англия и е подложен в 14-дневна изолираност.

Според съда Ананиев не е имал пълномощие да се произнася за предварителното осъществяване, тъй като то следва от наредбите на Административнопроцесуален кодекс и по тази причина заповедта му е оскъдна. В определението си тримата съдии показват, че съгласно закона обжалването на общ административен акт (какъвто е заповедта) не стопира осъществяването му, само че дали то ще продължи взема решение съдът, откакто е сезиран с тъжба.

" Изложеното сочи на липса на пълномощие у министъра да се произнася по въпроса дали ще има авансово осъществяване на общи административни актове ", написа в определението им. То не е дефинитивно и може да се апелира пред петчленен състав.

Обявяването на предварителното осъществяване за незначително не анулира наложените със заповедите ограничавания за жителите. То обаче е показателно за метода на работа на министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР