Върховният административен съд (ВАС) е единствено първоинстанционна инстанция, когато се

...
Върховният административен съд (ВАС) е единствено първоинстанционна инстанция, когато се
Коментари Харесай

Решено: ВАС е само първа инстанция за законността на актове на правителството

Върховният административен съд (ВАС) е само първоинстанционна инстанция, когато се произнася по актове на Министерския съвет и на обособени министри. Това постанови в свое решение Конституционният съд, като уточни член 125, алинея 2 от Конституцията за съображение за решението си.
Съгласно постановеното единомислещо решение на Конституционния съд " наредбата на член 125, алинея 2, предложение първо от Конституцията задължава Върховния административен съд да се произнася като първа инстанция по разногласия за законността на административните актове, издадени от Министерския съвет и от министрите при практикуване на конституционно предоставените им функционалности и пълномощия по управлението и реализирането на държавното ръководство ".
Досега Върховен административен съд съвместяваше по едно и също време функционалности на първоинстанционен и на касационен съд. В резултат на това има висока натовареност и на практика съдът е възпрепятстван да реализира дейна тълкувателна активност.
" Решението на Конституционния съд дава опция на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делата. При такава смяна ще се докара до по-бързо и качествено административно правосъдие в интерес на жителите – по-кратки периоди за насрочване и разглеждане на каузи, по-нисък % висящи каузи, разтоварване на Върховен административен съд и по-равномерно натоварване на административните съдилища. След смяна на съответните процесуални закони съгласно тълкувателното решение на Конституционния съд, част от актовете на Министерски съвет и на останалите министри, които не са свързани с функционалната им подготвеност, ще могат да бъдат обжалвани на първа инстанция пред административните съдилища ", разяснява ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР