Върховният административен съд отмени влязлото в сила прекратително решение относно

...
Върховният административен съд отмени влязлото в сила прекратително решение относно
Коментари Харесай

Рестарт на делото за лиценза на КТБ

Върховният административен съд анулира влязлото в действие прекратително решение по отношение на лиценза на КТБ и върна делото за ново разглеждане.

Днес петчленен състав на съда анулира определениeто от 2015 година по проблема с отнемането на лиценза на КТБ. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от различен тричленен състав на Върховен административен съд, написа.

Причината е във връзка решение на Европейски съд по правата на индивида за открито нарушаване на Конвенцията за правата на индивида и главните свободи. Делото пред Европейски съд по правата на човека е формирано по тъжби на КТБ, представлявано от нейните някогашни изпълнителни шефове.

Установеното от Европейския съд нарушаване на правото на обективен правосъден развой произтича от това, че при взимане на решението тричленният състав на Върховен административен съд не разисква писменото ревю, подадено от някогашните изпълнителни шефове на банката. Вместо това се базира единствено на ревютата, импортирани от квесторите на банката, като по този метод имплицитно отхвърля изказванието на някогашните изпълнителни шефове, че имат някакви остатъчни пълномощия да съставляват банката, както и че при разглеждане на делата Върховен административен съд отхвърля многократните молби на бившето управление на КТБ да назначи специфичен представител на банката, означават от съда.

По този метод Европейски съд по правата на човека приема, че относимото законодателство и методът, по който то е приложено от българските съдилища, не дават на КТБ практическа опция за правосъдно оборване на отнемането на лиценза ѝ. Счита се и че тя е сложена в обстановка, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с пълномощия, по този начин и с интерес да оспори отнемането на лиценза.

По тази причина Върховен административен съд приема, че в тази ситуация са изпълнени всички условия за анулация на правосъдното решение на по-долната инстанция.

Необходимо е ново разглеждане на делото, с цел да се отстранят последствията от откритото нарушаване.

Делото е върнато за ново разглеждане от различен тричленен състав на Върховен административен съд, който би трябвало да съобрази решението на Европейски съд по правата на човека и да предприеме съответните процесуални дейности за премахване на позволеното нарушаване.

Със същото решение от през днешния ден висшите магистрати отхвърлят настояването на " Бромак " ЕООД за анулация на посочените нагоре избрания. Причината е, че решението на Европейски съд по правата на човека няма деяние във връзка с сдружението - то не е страна в производството пред европейския съд и във връзка с него не е открито нарушаване на конвенцията.

Решението на Върховен административен съд не предстои на обжалване.

Припомняме, " Корпоративна комерсиална банка " АД бе основана през 1994 година, разраснала се бързо в интервала 2007 - 2014 и банкрутирала на 6 ноември 2014 година Обявена е в неплатежоспособност със правосъдно решение на 22 април 2015 година

Банкерът Цветан Василев, който е съден за банкрута на ръководената от него Корпоративна комерсиална банка (КТБ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан посредством видеоконферентна връзка, тъй като се усеща заплашен, в случай че се върне в България.

Още някогашният основен прокурор Сотир Цацаров изясни, че ще разпита Василев единствено в случай че бъде екстрадиран. Наследилият го Иван Гешев, който беше и прокурор в профилирания съд тъкмо по това дело, наследи и тази позиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР