Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и

...
Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и
Коментари Харесай

ВАС отмени заповедта на Сандов за спиране на ТЕЦ "Марица 3"

Върховният административен съд анулира определение на Хасковския административен съд и спря предварителното осъществяване на насилствена административна мярка от 29 април на шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Хасково, оповестиха от съда.

С нея е прекратена работата на индустриална мощ от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград - горивна апаратура, в частта казан OP 380в (1 бр.) за произвеждане на електрическа енергия с номинална топлинна мощ 370 MWth. Спирането се ползва посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране тук-там за подаване на гориво и/или други уреди към казан OP 380в за произвеждане на електрическа енергия с номинална топлинна мощ 370 MWth.

Прилагането на мярката е обосновано с установено нарушаване на изискването в комплексното позволение за излъчванията на отпадъчни газове и излъчванията на серен диоксид, което е довело до превишаване на нормите за наличие на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на Димитровград. Предмет на разногласието пред Върховен административен съд е само настояването за прекъсване на предварителното осъществяване, позволено по силата на закона на оспорената пред Хасковския съд заповед.

Анализът на откритите нови условия пред Върховен административен съд демонстрира обилни по своите размери имуществени вреди в следствие от прекратяването на работата на инсталацията. Върховните магистрати одобряват, че е налице нужда от отбрана на противопоставим публичен интерес от преустановяване на трудовата претовареност на над 200 служащи, които са лишени от своите трудови хонорари като са пуснати в безпланов отпуск. В свое тълкувателно решение по тълкувателно дело № 1 от 2009 година

Върховният административен съд приема, че позволеното по силата на закона авансово осъществяване на административния акт не значи, че е реализирана пропорция сред презюмирания публичен интерес и вредите, които вероятно биха настъпили. В правосъдното произвеждане пред Върховен административен съд е показана и нотариална покана от " Хидро Пауър Ютилитис " ЕООД за възнаграждение на над 36 млн. лв. неустойки по контракт за покупко-продажба на ток за месеците април и май. Причината е, че заради насилственото си и непланирано прекъсване топлоелектрическата централа не е изпълнила договореностите за доставка на записаните в контракта количества електрическа енергия и не може да стартира авансово плануваният ремонт на инсталацията за интервала 1 юни - 31 август.

Припомняме, че заповедта за прекъсване на работата на ТЕЦ-а е в следствие на редица сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград. През 2021 година след обновяване на работата на оператора на 25 май са регистрирани стойности на серен диоксид, които надвишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 - при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година.

Данните са от автоматизираната измервателна станция " Раковски " в града. При една от последните инспекции през февруари инспекцията е открила и изпускане на забележими неорганизирани излъчвания от нездравословни субстанции в сиво-черен цвят от компрометираните сектори на постройката на котелното помещение. Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като изискване на разрешителното - нарушаването е открито от Регионална инспекция за опазване на околната среда всеки месец от юни 2021 година насам.

В края на октомври при инспекция по сигнал за запрашаване са открити и неорганизирани излъчвания от въглищен прахуляк поради изчезнала облицовка от ламарина, развалена от разяждане и мощни ветрове. На 5 ноември е обещано наставление за ремонт, което не е изпълнено и досега. От май до декември 2021 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда са регистрирани 25 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " АД, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на деяние на ПАМ е до привеждане на горивната апаратура в положение, което да не разрешава пораждане на непосредствена заплаха от замърсяването на околната среда по съставен елемент атмосферен въздух по смисъла на член 4 от Закон за опазване на околната среда, както и до недопускане на неорганизирани излъчвания на нездравословни субстанции, установени от контролния орган по Закон за опазване на околната среда и контролния орган по Закона за устройство на територията.

Припомняме също, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия против България, което е в напреднала фаза и се чака решение на Съда на Европейски Съюз и налагане на наказания на страната ни. В града имаше редица митинги за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени защитни ограничения за популацията. На хипотетичния замърсител - Топлоелектрическа централа " Марица " 3 АД беше издадено наставление за понижаване на работните мощности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР