Върховният административен съд отхвърлиха жалбите на съдии от Софийския градски

...
Върховният административен съд отхвърлиха жалбите на съдии от Софийския градски
Коментари Харесай

ВАС напомни на съдии от СГС, че не отговаря за прекратените конкурси - Темида

Върховният административен съд отхвърлиха жалбите на съдии от Софийския градски съд против решения на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, с които са прекъснати състезания за повишение и заемане на 5 длъжности в комерсиалната гилдия и 10 в гражданската на апелативните съдилища , оповестиха от Върховен административен съд.

И в двата случая са установени нарушавания при съставянето на конкурсната комисия. В компетентността на Съдийската гилдия е да ги в профил, с цел да подсигурява законосъобразна процедура. Нарушенията са в началния стадий на процедурата и са довели до нейната опороченост. Една от опциите за отстраняването им е точно посредством прекратяването на конкурсната процедура. Тази процедура на Висшия правосъден съвет да приема, че в осъществяване на пълномощието си да провежда и организира състезанията по този закон, може да приключи разгласен и провеждан конкурс, когато установи, че процедурата за неговото осъществяване е била опорочена, е разисквана и безрезервно възприета в решение от 2014 година по административно дело на Върховен административен съд от същата година, се стимулират висшите магистрати.

Правомощието да в профил позволените в процедурата нарушавания, в това число посредством прекратяването ѝ, органът упражнява при изискванията на оперативна автономия, при която избира допустимо най-целесъобразното решение. На него е предоставена преценката да приключи почнали процедури при спазване задачата на закона - реализиране на кадровата политика и застраховане работата на органите на правосъдната власт. Това е преценка по целенасоченост, която е пълномощие на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет по реализиране на кадровата политика в съдилищата, се споделя в известието на Върховен административен съд.

Неоснователни са наведените доводи за нарушение на правилото на пропорционалност, защото в тази ситуация не би могло да се планува дали в оповестени следващи състезания биха взели участие същите, повече или по-малко претенденти спрямо прекратените, се добавя в него и се показва, че няма нарушаване на Административнопроцесуален кодекс.

Определенията може да бъдат обжалвани пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР