Върховният административен съд остави в сила определението на Бургаския от

...
Върховният административен съд остави в сила определението на Бургаския от
Коментари Харесай

Плажът в "Росенец" може незабавно да бъде нанесен в кадастъра, реши ВАС

Върховният административен съд остави в действие определението на Бургаския от 8 януари м.г., с което бе отказано прекъсването на предварителното осъществяване на заповедта за регистриране на брега в парка " Росенец " край Бургас като " крайбрежна плажна линия " с трайно предопределение на територията като " предпазена ". Заповедта за това беше издадена 5 ноември м.г. от Светла Захариева, шеф на Служба " Геодезия, картография и кадастър " в Бургас.

Административно дело против предварителното осъществяване на тази заповед беше формирано по частна тъжба на близката до почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган компания " Стрейтлайн ", благосъстоятелност на проектант Калин Тихолов. Като представител на сдружението той апелира пред Административния съд в Бургас заповедта и изиска анулацията ѝ като противозаконна. В желае си Тихолов даже уточни, че представляваната от него компания е притежател на сграда на плажа, макар че той няма нотариален акт за нея.

Плажната линия, която в този момент следва да бъде нанесена в кадасралните карти, бе недостъпна за жителите, което стана обществено известно през лятото на м. година там. На 5 ноември м.г. локалната работа по геодезия в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистриране на линията като " крайбрежна плажна " с трайно предопределение като " предпазена ". Това стана след дейностите, подхванати от общинския консултант от " Демократична България " в Бургас Димитър Найденов.

В административната тъжба на " Стрейтлайн " против това решение се твърдеше, че става дума за нововъзникнал морски плаж. В същия текст беше изразено подозрение, че той въобще съществува, защото линията не била покрита с пясък и трошляк, а била " естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и шубраци ". От компанията, пректирала така наречен " сараи " на Доган в Расенец желаеха от Административния съд в Бургас да назначи експертиза и лицензиран геодезист, който да отговори на въпроса с какво е покрита линията, правилно ли е снимана тя и правилно ли са отразени границите на терените. Поискано бе даже осъществяването на ядкови сондажи, които посредством геоложки прорез да посочат съществуването на пясък, трошляк или други седиментни или скални формирания в пробите от плажа.

С днешното си решение Върховния административен съд застава зад мнението на бургаския, съгласно което оспорената заповед на началника на Служба " Геодезия, картография и кадастър " в града не визира директно права и законни ползи на " Стрейтлайн " и Калин Тихолов, " защото изменението на кадастралната карта и кадастралния указател е с констативно, а не с конститутивно деяние ".

На 19 ноември м.г. " Стрейтлайн " дружно с сдружението " Хермес солар ", която е притежател на лятната резиденция на Ахмед Доган, загуби и дело против общинския съвет в Бургас, откакто нападна в съда решението, с което пътят към имението беше станал още веднъж общински. През април м.г. съветът преобразува пътя от общински в частен, само че през юли след митингите, последвали акцията на водача на " Демократична България " Христо Иванов го анулира и пътят още веднъж стана общински.

 Постройката, за която Калин Тихолов твърди, че е негова без да има нотариален акт
© Петя Михова

Постройката, за която Калин Тихолов твърди, че е негова без да има нотариален акт
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР