Върховната рада на Украйна прие закон за правомощията на т.нар.

...
Върховната рада на Украйна прие закон за правомощията на т.нар.
Коментари Харесай

Върховната рада прие закон, позволяващ импийчмънт на президент

Върховната рада на Украйна одобри закон за пълномощията на така наречен Временни следствени комисии, които ще бъдат основани, с цел да проверяват активността на президента при положение на пораждане на въпрос за негов импийчмънт. Одобрението на този документ дава опция да се стартира процедурата за предварително премахване на президент от власт, която е изложена в конституцията на страната, само че до момента не е подкрепена от нужните законодателни актове, оповестява ТАСС.

" Ние приехме историческия закон " За краткотрайните комисии за следствие и краткотрайните специфични комисии на Върховната Рада на Украйна ", който планува процедурата за премахване на президента ", разяснява представителят Андрей Паруби след гласуването.

Според конституцията, импийчмънт на президента се инициира от Народното събрание, казусът на импийчмънт се проверява от комисиите, след което, въз основа на заключенията на комисията, Народното събрание взема дефинитивно решение.

По-рано президентът на Украйна, Владимир Зеленски, предложи личен законопроект за импийчмънт, само че депутатите отхвърлиха да го прегледат и взеха решение да завършват своя закон, който преди този момент беше утвърден от тях на първо четене, предвиждайки процедура за импийчмънт.

По закон, с болшинство се взема решение да се сложи началото на въпроса за импийчмънт на президента. Председателят на Народното събрание неотложно осведоми президента за приемането на това решение. Разследването на събитията на осъщественото от президента закононарушение, изложено в показаното от болшинството депутати, се прави от следствена комисия.

Срокът на комисията не би трябвало да надвишава три месеца от датата на учредяването. ВСК има право да изслуша президента на Украйна и неговите юристи, да изиска от държавните органи нужните документи и друга информация, обвързвана с следствието.

В допълнение, в случай че е належащо, комисията може да назначи ескпертизи и да включи експерти за разглеждане и оценка на доказателства, да чуе жителите на Украйна (с изключение на съдиите и съдиите от Конституционния съд на Украйна), които могат да рапортуват за условия по отношение на дейности на президента по измяна или друго закононарушение.

По резултатите от следствието комисията показва констатациите и предложенията си пред Народното събрание за всички обвинявания, посочени от депутатите в настояването за започване на импийчмънт на президента.

В допълнение, документът дефинира пълномощията на специфичния прокурор и специфичните следователи, както и условията за кандидатурата им. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР