Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на Специализираната прокуратура

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на Специализираната прокуратура
Коментари Харесай

ВКП отмени отказа на спецпрокурорите да разследват Христо Терзийски

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отхвърли на Специализираната прокуратура да образува следствие по сигнал за присъединяване в проведена незаконна група против някогашния шеф на полицията, ексвътрешен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Христо Терзийски .

Това излиза наяве от разпореждане на ВКП, издадено на 21 януари, с което Свободна Европа разполага. Произнасянето на най-висшата прокуратура е по тъжба на дирекция “Вътрешна сигурност” в Министерство на вътрешните работи.

В средата на декември предходната година вътрешното министерство публично заяви, че нападна пред ВКП отвод на спецпрокруатурата да проверява Терзийски. Той е предписан на 6 януари и е доказан от Апелативната профилирана прокуратура на 22 март 2021 година

Сега последната инстанция в държавното обвиняване анулира тези две постановления и връща проблема за ново изговаряне на спецпрокуратурата. ВКП ѝ разпорежда да реши “всички материали, относими към преписката”, и да направи “правилни и обосновани правни изводи”.

Този процес на случая значи, че в този момент спецпрокуратурата може още веднъж да прегледа доказателствата и да откаже да образува следствие против Терзийски, само че може и да промени мнението си и да образува досъдебно произвеждане.

Основната рецензия на ВКП е, че първата инстанция е отказала да образува следствие против Терзийски “при липса на претекстове, въз основ на които да може да се направи справедлива преценка за съществуване или липса на данни по преписката за осъществено закононарушение от общ характер”.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР