Върховната касационна прокуратура е поискала от Департамента по правосъдие на

...
Върховната касационна прокуратура е поискала от Департамента по правосъдие на
Коментари Харесай

Прокуратурата чака САЩ да кажат защо санкционираха още 5 души по Магнитски

Върховната касационна прокуратура е поискала от Департамента по правораздаване на Съединени американски щати да даде " информацията, на която са учредени констатациите на способените американски управляващи във връзка с петима български жители " - имайки поради глобите " Магнитски ".

Писмото е поискано към 2 седмици откакто Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания за корупция против Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов и двамата някогашни шефове на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов и Александър Николов.

" По преписките се прави инспекция с оглед събиране на данни за осъществени закононарушения от български жители по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат открити данни за такива закононарушения, те биха попаднали в обсега на Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията. Информацията на способените американски управляващи би помогнала за изясняване на предмета на формираните инспекции и за вероятно бъдещо наказателно следствие ", се споделя в прессъобщението на прокуратурата.

Всеки от петимата включени в листата на глобите е бил проверяван от прокуратурата и КПКОНПИ в последните 10 години по разнообразни каузи - нито един от тях обаче не е наказан с влезнала в действие присъда, а против хора като Горанов в никакъв случай не е повдигано обвиняване от българските управляващи макар сигналите за присъединяване в хипотетичен рекет против Васил Божков.

Николай Малинов, да вземем за пример, е съден за шпионаж в интерес на Русия, а глобите на Министерството на финансите на Съединени американски щати против него са за рушвет на арбитър в България - проблем, по който прокуратурата не му е повдигнала обвиняване.

Още през 2021 година прокуратурата изиска сходна информация и за данните на Съединени американски щати за корупцията при Делян Пеевски и Илко Желязков - само че не получи противоположна връзка от американските служби.

Пеевски и Желязков официално бяха тествани от прокуратурата през 2021-2022 година поради " Магнитски " - и бяха " изчистени " заради липса на данни за закононарушения, каквито бяха разказани в американското решение за налагането на глобите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР