Върховната административна прокуратура започна в петък проверка за частни имоти

...
Върховната административна прокуратура започна в петък проверка за частни имоти
Коментари Харесай

Прокурорска проверка за частни имоти на плажа в Слънчев бряг

Върховната административна прокуратура стартира в петък инспекция за частни парцели в границите на плажната линия на курорта Слънчев бряг, заяви пресцентърът на държавното обвиняване. Повод за това са изявленията в медиите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която през последните няколко дни изяснява, че институциите са безсилни пред павилионите в курорта, тъй като са ситуирани върху частни терени на плажа.

Прокуратурата разяснява, че в случай че това е правилно, то някой е издал актове за частна благосъстоятелност в прорез със закона. По силата на конституцията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие плажната линия е изключителна държавна благосъстоятелност.

" Явно незаконосъобразна е обстановка, при която в територията на морския плаж са обособени поземлени парцели с различен тип благосъстоятелност отвън обществена държавна ", разясняват от прокуратурата и допълват, че това визира правата на цялото общество.

Държавното обвиняване афишира, че ще ангажира и отговорността на районния министър Николай Нанков в границите на инспекцията. Причината е, че цялата информация за плажовете е в неговото министерство. Именно Нанков по закон е задължен да води каузи за отбрана на държавния интерес в сходни проблеми.

В началото на февруари Николина Ангелкова се срещна с кмета на Несебър Николай Димитров. Тя го осведоми, че при инспекцията на плажа " Слънчев бряг-север " са открити частни парцели до плажа, върху които са ситуирани магазини и павилиони.

" Ние ще забраним щендерите (поставките, върху които стоката се провесва или слага – б.р.), ние няма по какъв начин да забраним павилиончетата, тъй като те са в частна благосъстоятелност. Но в действителност, другият голям проблем, който пък поражда от другата страна на плажа, тъй като без значение, че все още наемателят на плажа извършва прецизно отговорностите си, има отстранени над 190 обекта от тези, които надхвърляха комерсиалната повърхност, поради която прекратихме концесията – спомняте си този стадий, в действителност, на самия плаж има така наречен " джобове ", частни парцели, които също няма по какъв начин да бъдат отстранени ", разяснява Ангелкова преди два дни пред Българска национална телевизия.

Ангелкова изясни, че министерството ще изиска всички документи от община Несебър, с цел да ревизира по какъв начин изключителната държавна благосъстоятелност се е трансформирала в частна. Тя споделя, че министерството на туризма е алармирало прокуратурата, само че от известието на прокуратурата се схваща, че това не е правилно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР