Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи в сряда, че е сезирала

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи в сряда, че е сезирала
Коментари Харесай

Прокуратурата се сети да реагира срещу заявленията за по-скъпо парно

Върховната административна прокуратура (ВАП) заяви в сряда, че е сезирала Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради медийни изявления, че всеобщо топлофикациите са декларирали повишаване на топлинната сила от 1 юли макар понижението на пиродния газ с близо 43 на 100 от април.

Прокуратурата е поискала от регулатора да извърши законовите при пълномощия по установяване на цените на топлинната и електрическата сила от топлофикационните сдружения и да не допусне неоснователното им покачване.

Включването на ВАП по тематиката е безусловно безпредметно, седмица откакто стана ясно, че топлофикациите всеобщо са внесли заявки за повишение на цените им, някои даже с над 100 %. В ценовите планове обаче ясно се показва, че изчисленията са правени по отношение на старана цена на природния газ, защото нормативно се изисква те да бъдат импортирани до 31 март, а свалянето на цената на синьото гориво с близо 43 на 100 стана факт на 1 април. Още на 16 април, ден след медийните изявления по случая, ръководителят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че няма вид да се случи сходно повишаване на парното и даже в противен случай то ще поевтинее. Ден по-късно самите топлофикации увериха, че няма да са това цените им поради свалянето на цената на газа и още веднъж обясниха, че импортираните заявки са такива поради нормативните условия да се внесат до избраната дата. А решението за поевтиняването бе взето на идващия ден.

Така реакцията на прокуратурата е много закъсняла и проформа – едвам се регистрира активност и да се направи пиар какъв брой е загрижена ВАП за цените на парното и тока от топлофикациите.

Реално следва КЕВР да изготви отчет със своята оценка за цените на топлофикациите от 1 юли, като е допустимо още преди този момент – от 1 май да има ново поевтиняване на парното след априлското с към 22 на 100 приблизително за страната. Причината е, че съгласно плановете на " Булгаргаз " тогава природният газ би трябвало да смъкна от цената си още 6.67 на 100. А съгласно разпоредбите на КЕВР при смяна в цената на газа с над 5 % се трансформират и цените на топлинната и електрическата сила, създавани от топлофикационните сдружения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР