Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) започна проверка по реда на надзора
Коментари Харесай

Върховната административна прокуратура започва проверки на таксите за боклука

Върховна административна прокуратура (ВАП) стартира инспекция по реда на надзора за правда по отношение на правила от наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги за събиране и транспортиране на боклуци, признати от общинските препоръки в страната.

Предмет на инспекцията са разпореждания от общинските наредби, в които се планува, че заявления за освобождение от заплащането на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци, заради неползване на парцел, се подават до избрана дата - 31 октомври или 30 ноември. Според настоящата все още наредба на чл.71 от Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) заявления за освобождение от заплащането на такса за услугата по събиране и транспортиране на битови боклуци се подава до края на миналата година в общината по местонахождението на парцела, оповестяват от ВАП.

ВАП намира, че с въвеждането на по-кратък период от законоустановения е допустимо да се основат предпоставки за безпричинно обременяване на жителите с финансова тежест.

В обсега на инспекцията са включени и правила от общински наредби за въвеждане на условия, условия и критерии за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, които не почиват на законово съображение.

От ВАП е съобразено, че органите на локална власт не са способени да дефинират изискванията, при които не се дължи въпросната такса.

Такива случаи са разкрити в общини Видин, Несебър, Бобов дол, Пазарджик, Долна Митрополия, Стамболийски.

Целта на ограниченията на ВАП е да се отстрани неравното отнасяне на жителите във връзка с дължимите от тях такси за битови боклуци.В тази връзка все още, макар началния стадий на инспекцията, са подадени 4 митинга до административните съдилища в страната.

Проверката на ВАП продължава.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР