Върховна административна прокуратура предлага на министъра на финансите и на

...
Върховна административна прокуратура предлага на министъра на финансите и на
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска промени на правилата за курса на банкоматите |

Върховна административна прокуратура предлага на министъра на финансите и на шефа на Българска народна банка да трансформират разпоредбите за обменния курс при банкоматите, оповестиха от обвиняването. 

За задачата да преценяват предпоставките за иницииране на нормативни промени, допустимо осъществяване на организационни дейности, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от сходен темперамент. 

Предложението на ВАП е във връзка формирана кореспонденция по информация, оповестена в, в която са представени сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при изтегляне на пари. Посочено е още, че Българската национална банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута посредством банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че „ по този метод ще се ограничи използването на неизгодните обменни курсове при изтегляне на суми от сметка с непозната валута “.

В акта на ВАП се цитират разпореждания от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който урежда условията към активността на доставчиците на платежни услуги и типовете платежни услуги; изискванията и редът за лицензиране и реализиране на активност от платежните институции; условията за даване на информация при осъществяване на платежни услуги; правата и отговорностите на страните при осъществяването на платежни услуги; изискванията и редът за лицензиране; платежният контрол и други Цитира се и Валутният закон (ВЗ), съгласно който в министерството на финансите се води и поддържа обществен указател на лицата, извършващи активност като обменно бюро, а министърът на финансите издава разпоредба, с която дефинира изискванията и реда за регистриране в умишлен указател и условията към активността на обменните бюра. Същевременно е изяснено, че по отношение на изнесените в медиите данни няма експлицитна и съответна уредба. Именно по тези съображения и в осъществяване на конституционните си пълномощия да следи за съблюдаване на законността, ВАП прави предлагането.

Обратната информация за подхванатите ограничения следва да се получи във ВАП в къс период.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР