Въпросът за паркирането върху тротоарите стигна до Върховния административен съд.

...
Въпросът за паркирането върху тротоарите стигна до Върховния административен съд.
Коментари Харесай

Паркиране върху тротоар: Кога шофьорите са в нарушение?

Въпросът за паркирането върху тротоарите стигна до Върховния административен съд. Оказва се, че съгласно правилника на Закона за придвижване по пътищата – може, а съгласно закона – не може. Кога водачите са в нарушаване ревизира NOVA.

След 22 години шофьорски стаж в София Росен Еленков все по-трудно намира къде да паркира пред дома си в квартал „ Дружба”. „ В нашия квартал е извънредно мъчно. Ако се разноските в зелените площи до околните блокове ще видите, че просто е ад”, показа жителят на квартала Росен Еленков.

Признава, че прави и нарушавания. „ Паркирам и на тротоар, тъй като просто няма къде”, сподели Росен.

Заради разлики в разпоредбите паркирането върху тротоара стигна до съда. Правилникът на Закона за придвижване по пътищата разрешава да се паркира на всеки тротоар при метър и половина разстояние. Законът обаче споделя друго – паркирането е позволено единствено на избраните за това места при минимум два метра разстояние от постройка. Оказва се това разминава е от 2007 година. Но магистратите поставят точка - важи законът. Санкцията е повдигане с паяк.

Експерти напомнят - неналичието на паркоместа не е причина за нарушение на разпоредбите.

„ Собственикът е задължен да откри къде да спре. Никой не го е карал на мощ да си купува кола”, сподели Диана Рукинова, пътен специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР