„Въпросът за аналогия с руската агресия в Украйна, колкото и

...
„Въпросът за аналогия с руската агресия в Украйна, колкото и
Коментари Харесай

Северна Македония: Руската агресия не трябва да се сравнява с България, ще решим въпросите си с протокол

„ Въпросът за прилика с съветската експанзия в Украйна, колкото и привлекателно да звучи, мисля, че не е правилен и не е добре да се прави, тъй като това, което се случва в Украйна, е невиждан случай след Втората международна война, при който една страна се пробва да окупира прилежаща страна, да наруши главните правила на интернационалния юридически ред. Мисля, че не е в наш интерес да се опитваме да съпоставяме съветската експанзия в Украйна с нашия спор с Република България “, сподели външният министър на районен съд Македонвия Буяр Османи по време на днешния брифинг за медиите.

Все повече се ускорява схващането както измежду европейските държави-членки, по този начин и в самия Европейски Съюз, че въпросът за разширението се трансформира в проблем на сигурността. Винаги сме предупреждавали, че това не е просто въпрос на политическо привършване на този политически план на Европейски Съюз, а въпрос на консолидация на сигурността на континента, който в този момент се оказва едва място в изискванията, когато Европейски Съюз би трябвало да играе по-важна геополитическа роля. Разбира се, тази рана в организма на Европейски Съюз му пречи да влезе с целия си потенциал на геополитическата сцена, сподели той.

„ Ако визията е, че разширението на Европейски Съюз е съставен елемент на сигурността, тогава можем самоуверено да заявим, че в случай че желаеме да спрем в бъдеще събития, сходни на тези в Украйна, би трябвало бързо да се вземат решения, които да стартират от нас. Всяка промяна на динамичността в района би трябвало да стартира от нас”, съобщи Османи.

Според министъра, сега сигурността на районен съд Македония не е директно застрашена.

„ Не е налице достоверна информация за директна опасност в района. Но поради подтекста и връзките сред страните в района, откритите въпроси, съществуването на съветско въздействие в района, районните участници, които от ден на ден са склонни към шовинизъм за сметка на европейската вероятност, всичко това дава задоволително причини да бъдем деликатни. Затова считаме, че откритият въпрос, обвързван с блокирането на процеса на присъединение на Северна Македония и Албания, добавя кръга от отворени въпроси в района ", сподели Османи.

Според него насърчаването на европейската вероятност на района ще способства и за консолидирането на сигурността на Европейския съюз

Що се отнася до България, министърът уточни, че връзката с българското държавно управление е на политическо равнище. Последният кръг от политическите диалози се организира в Мюнхен, а предлагането е с един изчерпателен протокол да се дефинират въпросите за деблокиране на процеса на присъединение. Елементите на този протокол следва да бъдат одобрени, уточни Османи.

Той още един път акцентира, че става въпрос за „ двустранен спор, при който дали одобряваме нещо или не, решаваме ние”. „ Ние решаваме, България взема решение, влезнали сме в динамични диалози, с цел да преодолеем тези въпроси в полза на европейската вероятност на района, което считам, че е от стратегическо значение и на Република Българи”, акцентира Османи.

Той съобщи, че се надява до юни да се откри решение, с цел да стартират договарянията с Европейски Съюз.

Министър Османи е безапелационен, че опитът за прилика на съветската експанзия в Украйна със разногласието с Република България „ не е в наш интерес”.

„ Въпросът за прилика с съветската експанзия в Украйна, колкото и привлекателно да звучи, мисля, че не е правилен и не е добре да се прави, тъй като това, което се случва в Украйна, е невиждан случай след Втората международна война, при който една страна се пробва да окупира прилежаща. страна, да наруши главните правила на интернационалния юридически ред. Мисля, че не е в наш интерес да се опитваме да съпоставяме съветската експанзия в Украйна с нашия спор с Република България “, сподели Османи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР