Въпросът с разликите в качеството на хранителните и нехранителните продукти

...
Въпросът с разликите в качеството на хранителните и нехранителните продукти
Коментари Харесай

Български евродепутати предложиха минимални стандарти за храните в Европа

Въпросът с разликите в качеството на питателните и нехранителните артикули в Европа е директно обвързван със същността на действието на единния пазар и доверието на потребителите. Поради това настоятелно призоваваме Европейската комисия да вкара общи минимални стандарти за хранителни и нехранителни артикули в Европейски Съюз. Това се споделя в едно от основните промени, които българските евродепутати Емил Радев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) оферират.

Изменението се прави към отчета по отношение на разликите в качеството на някои артикули на единния пазар в Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите, който Европейския парламент следва да разиска напълно скоро. Заедно с концепцията за основаване на минимални стандарти, българските евродепутати упорстват още за по-голяма протекция за европейските консуматори, като категорично прибавят и хората със специфични диетични потребности, във връзка с които също се следи дискриминация на пазара по оста Изток-Запад.

Сред измененията на тримата евродепутати се откроява също по този начин апел за по-активна роля от страна на потребителските организации в Европа, тъй че те да могат да изградят експертиза и да развият качествата си за проучване на пазара, което би подкрепило националните способени органи да откриват и да се оправят със случаите на нелоялни търговски практики и разлики в качеството на продуктите, продавани на съответния народен пазар.

На последно, само че не и по значимост място, евродепутатите упорстват да се приключи всяка дискриминация по отношение на страните от Централна и Източна Европа във връзка с храните, продавани на техните пазари и да се обезпечи равното отнасяне на техните жители, без значение от покупателната им опция, съществуващите нелоялни търговски практики и други, които в множеството случаи се оказват в ущърб на жителите с по-ниски приходи за каквито са считани и източноевропейските.

Според Емил Радев, който от години се бори с порочната процедура на двойните стандарти в Европа, Съюзът има още доста какво да направи по повод равноправието на европейските жители и идентичната отбрана на техните права. „ Въпросът с двойните стандарти не е нов, той постоянно е съществувал, само че първите обществени изказвания за това се появяват едвам през 2009 година в Словакия. Жалко е, че към този момент близо 10 година Европейски Съюз не прави съвсем нищо, с цел да постави завършек на тази неправда. Вярваме, че с въвеждането на обединен най-малък стандарт за целия Съюз, жителите от Източна Европа най-сетне ще получат еднакъв достъп до артикули със същите качествени характерности и състав като жителите на Германия, Франция или Австрия да вземем за пример, като за това няма да се постанова да заплащат повече, каквато процедура също се следи у нас сега “, разяснява Емил Радев.

Според Андрей Новаков, извънредно време е Европейската комисия да наложи стандарти, тъй че производителите да не третират потребителите в другите райони на Европа по неравнопоставен метод. В момента фирмите употребяват слабостта в европейското законодателство, че в Европейския съюз има 28 разнообразни контролни органи и 28 разнообразни законодателства.

Като член на Комисията по Вътрешен пазар и отбрана на потребителите в Екологичен потенциал, евродепутатът Филиз Хюсменова добави: „ Безспорно е, че съществуват двойни стандарти. Няколко проучвания гo демонстрираха по отношение на качеството на храните. И това е по този начин освен във връзка с България, а и на редица други страни от Източна и Централна Европа. Наивно е да се търсят позволения, в случай че всяка страна работи независимо. Затова ние в Европейския парламент обединихме напъните си в отбрана на равнопоставеността на потребителите от всички страни в Европейски Съюз. Така способстваме и за реализиране на задачите на българското председателство и за качеството на живот на всички нас в България. “

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР