Въпросът с оказване на военна помощ за Украйна е важен,

...
Въпросът с оказване на военна помощ за Украйна е важен,
Коментари Харесай

Анализатор:  България дава пример как не трябва да се държи един съюзник в НАТО

Въпросът с оказване на военна помощ за Украйна е значим, тъй като обществото ни е доста сензитивно към тази тематика. Когато приказваме за него, би трябвало да изхождаме от няколко гледни точки - взаимност с жертва на инвазия и отговорност като член НАТО. Това сподели пред БНР интернационалният анализатор проф. Румен Кънчев, някогашен зам.-министър на защитата.

По думите му решението е политическо и държавното управление би трябвало да поеме тази своя отговорност.

" Премиерът би трябвало да покаже водачество. Министър-председателят не би трябвало да върви непрекъснато до Македония, а да реши тези огромни въпроси, които са свързани с бъдещето на страната и с актуалната тежка стратегическа обстановка в зоната на Централна Европа. България има военни фабрики, може да даде необятен набор от военна помощ ", сподели още той.

Според него не е мотив изказванието, че с даване на оръжие на Украйна войната се удължава

" Предоставя се оръжие, с цел да може нападнатата страна да се отбрани. Украйна се обръща към нас, тъй като знае, че имаме супер добре произвеждащи военни оръжия фабрики. Това, че държавното управление не може да реши по изкусен метод тази задача, е демонстрация на ужасна уязвимост. Премиерът трансформира в великански проблем един релативно елементарно решим проблем ", добави проф. Кънчев в предаването " Хоризонт за вас ".

Той уточни, че България дава образец по какъв начин не би трябвало да се държи един съдружник в НАТО.

" Във връзка с позициите, които се заемат по отношение на този спор, ще има ново преразпределение на архитектурата за сигурност в Европа. Полша и Румъния желаят да влязат в Г-20, супер елитната формация, която разпределя международните пазари. А ние се дърпаме и нямаме позиция. Много деликатно ни следят съдружниците в Европейски Съюз и в НАТО ", уточни още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР