Въпросът - има или няма разследване срещу вицепремиера Асен Василев,

...
Въпросът - има или няма разследване срещу вицепремиера Асен Василев,
Коментари Харесай

Рашков и Гешев в задочен диалог заради Асен Василев

Въпросът - има или няма следствие против вицепремиера Асен Василев, отвори през днешния ден нов фронт сред изпълнителната власт и прокуратурата.

Стигна се до там, че ръководителката на спецобвинението Валентина Маджарова изиска от премиера и ръководителя на Народното събрание " лист с лицата, заемащи висши обществени длъжности, от който прокурорите да се осведомят, по отношение на кои лица, заемащи висши обществени длъжности, имат право да работят ".

Вчера, откакто вътрешният министър Бойко Рашков заяви за следствие по сигнал против вицепремиера Асен Василев,  министър-председателят сподели: „ Не съм получил публична информация от прокуратурата. Ако това е правилно, това е цялостно безсрамие “.

Снощи от спецобвинението отхвърлиха коментар с претекст, че завършил работният ден, а и тъй като били затрупани със сигнали против сегашни и някогашни представители на изпълнителната власт. Информацията заваля тази заран.  Пред БТВ вътрешният министър сподели документи, че следствие против Василев има. 30 минути по-късно, помолен за коментар, основният прокурор първо попита:

" Кой го е споделил? По кое време на деня го е споделил през вчерашния ден? Ами значи е ясно. Г-н Рашков ще го разясня тогава, когато нещото, което каже, е правилно ".

А по-късно се зачуди:

" Сега разбрах, че е размахвал отново някакви листове в някакво предаване. Това значи, че изобщо, в случай че са същински тези листове, аз нямам доверие да са по този начин, ги е придобил по някакъв противозаконен метод. Аз не мога да допускам, че министърът на вътрешните работи ще извърши някакви противозаконни дейности ".

" Вместо да си посипе главата с пепел, стартира да сипе нещо друго - по какъв начин аз съм се снабдил с тези материали. Тези материали са ми донесени тука на входа от незнайно лице, в случай че би трябвало да дадеме гласност на метода, по който аз съм се снабдил с тях ", му отговори на нарочна конференция в ранния следобяд министър Бойко Рашков.

Междувременно спецобвинението към този момент беше споделило, че дело против Асен Василев няма, само че има за дейности на финансовия министър. Че то е по сигнал от 15 март на предприемача Георги Самуилов, притежател на веригата " ИнсаОйл ". Три дни по-късно сигналът към този момент е досъдебно произвеждане за нарушаване на служебните отговорности за имотна полза и произлезли нездравословни последици.

От спецобвинението оповестиха и че поради политически напън наблюдаващият прокурор си е направил отказ.

Последва и писмото на ръкодителя на спецобвинението до премиера и ръководителя на Народното събрание поради думата безсрамие в коментара на министър-председателя. Валентина Маджарова цитира дефиницията на думата „ безсрамие “ съгласно тълковния речник и дефинира изявлението на Петков като " жестоко нарушаващо правилото за разделяне на управляващите, върховенството на закона и оставящо подозрение, че има персони, които са над закона ".

Освен лист по кои обществени персона могат да работят спецобвинителите, Маджарова желае и информация за критериите, които съгласно двамата характеризират едно досъдебно произвеждане като безсрамие.

Тази заран основният прокурор отхвърли да има война сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи:

" Това е нахлуване. За да има война, би трябвало да има две страни. В момента прокуратурата е единствената защита за българските жители, за съблюдаване на техните правила против противозаконни дейности от който и да е "

" Фактът, че министърът на правораздаването упражнява конституционните си пълномощия и внася предложение за предварително освобождение на основния прокурор на учредения, които съставляват тежки, систематични нарушавания от негова страна, уронване на престижа на правосъдната власт не е война, не е нахлуване, това е правова страна и, надлежно, слагане на въпроси, с цел да се обсъдят, и надлежно, да се понесе отговорност ", разяснява казаното от Иван Гешев правосъдният министър.

Двамата седнаха един до различен на съвещанието на Висш съдебен съвет, на което посредством преднамерено направените правила болшинството в съвета редуцира случаите, възоснова на които Надежда Йорданова внесе предложение за предварително преустановяване мандата на основния прокурор. Останаха единствено тези, свързани дейности или бездействия на Иван Гешев след избора му за основен прокурор.

На изключително съвещание на 4 април правосъдните кадровици ще кажат възможно ли е предлагането на правосъдния министър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР