Въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, ако

...
Въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, ако
Коментари Харесай

Овчаров: Руският газ за страната ни е гарантиран до малко преди края на април

" Въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, в случай че откажем да плащаме за природния газ в рубли, а ще го допуснем ли ". Това сподели пред БНР Румен Овчаров, енергиен министър в интервала 2005-2007 година Според него измененията в управлението на " Булгаргаз " са били за компанията да бъде лишена от опцията сама да договаря бъдещи доставки на газ. Овчаров разяснява позицията на Европейска комисия - страните от Европейски Съюз да не заплащат с рубли на " Газпром ":

" Европейска комисия не заплаща. Такова европейско решение освен няма, само че и няма да има. Както и няма да има общо европейско предоговаряне на изискванията за доставка на природен газ, тъй като най-вероятно " Газпром " няма да се съгласи да договаря с една чисто административна институция, която след това не заплаща.... Това са пожелания на хора, които не желаят да се заемат с отговорността, която лежи на плещите им. А тестванията са огромни - и сегашни, и бъдещи ".

Бившият енергиен министър посочи, че България не е платила задачите количества газ за април:

" Предплатили сме 60%, което е в сходство с контракта. На 16 април би трябвало да се заплати втората вноска, която е за 20% от плануваните количества. Руския природен газ е обезпечен до малко преди края на април, а края на април можем да го посрещнем без природен газ ".

Според него не е вярна преценката на министъра на енергетиката Александър Николов, че заплащането в рубли ще усили цената на газовите доставки.

" Не съм видял нито една рационална опция. Евентуални нараствания на количествата от Азербайджан могат да дойдат едвам след втората половина на годината ", счита той.

По думите на Овчаров дълготрайната тактика на Русия е всички артикули, от които Европа и светът не могат да задоволят потребностите си без съветските запаси, към този момент да се заплащат в рубли. Подписания меморандум на държавното управление с компанията " Джемкорп " Румен Овчаров дефинира като всеядност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР