Въпрос за ремонт по Републикански път III-508 (Кърджали – Маказа)

...
Въпрос за ремонт по Републикански път III-508 (Кърджали – Маказа)
Коментари Харесай

Байрам Байрам: Кабинетът се занимава с щуротии, а не с проблемите на хората

Въпрос за ремонт по Републикански път III-508 (Кърджали – Маказа) – Джебел – Рогозче – Фотиново – Домище – Подкова, зададоха на вицепремиера и районен министър в оставка Гроздан Караджов зам.-председателят на Народно събрание Мукаддес Налбант и сътрудниците й народни представители от Движение за права и свободи Байрам Байрам, Адлен Шевкед и Павлин Кръстев. Питането им бе особено за сектор от км 17+700 до км 20+700.

Този сектор е затворен от повече от година. През последната година са изпратени писма до Министерство на регионалното развитие, Агенция „ Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление-Кърджали, с цел да се приведе тази 3-километрова права в сходство с условията на естествена проходимост и пътна сигурност, сподели Павлин Кръстев, развивайки въпроса.
 Павел Кръстев Народно събрание
Това трасе, което е затворено повече от година, свързва Джебел и Кирково и визира повече от 30 000 души, които живеят в тези обитаеми места. Това лимитира свободното напредване на популацията до работните им места в Джебел, Кирково, Момчилград и Кърджали, сподели още Кръстев.

Пътят е единствен различен маршрут на трансграничния транспортен кулоар номер 9 Хелзинки-Дедеагач, в сектора Кърджали-Маказа, добави той. И попита по кое време ще бъдат подхванати нужните дейности от страна на Агенция „ Пътна инфраструктура“ и Областно управление-Кърджали по укрепването на пътя и неговото отваряне за последващото му потребление в положение със общоприетите условия на републикански път, свързващ общините Джебел и Кирково.

Укрепването на засегнатия от свлачищните процеси сектор е включен в програмата за 2022 година за ремонт от Агенция „ Пътна инфраструктура“. В интервала септември-октомври 2022 година е планувано да се разгласят публични поръчки за инженеринг, правене на механически план и строителство и за строителен контрол за подсилване на 240-метровия сектор след село Овчево, отговори Гроздан Караджов.

На този стадий се планува строителството да стартира през тази година според от действането на публичната поръчка това е допустимо да стане — т.е. дали ще има обжалване — е допустимо да стане и през идната година, сподели министърът.

Дестабилизационните процеси по трасето се демонстрираха напролет на 2021 година като в резултат на интензивното снеготопене и превалявания. В момента правата от км 17 до км 20 е затворена за придвижване на всички типове пътни транспортни средства от 20 април 2021 година. Обходният маршрут е път I-5 — разклона за Джебел-Върбен, след което по път III-867 — Хаджийско разклон Стоманци и назад. За въведената организация на придвижване е сложена и нужната пътна сигнализация. Усилията на АПИ са посредством подсилване на свлачищните процеси да се подсигурява безвредното и удобно прекосяване през сектора на път III-508. За интервала до довеждане докрай на укрепителните действия пътната права ще остане затворена за прекосяване на всички типове ППС с оглед гарантиране живота и здравето на ползвателите на пътя, заяви още Караджов.

Ако не се неистина е шестият въпрос от област Кърджали за републиканските пътища, разяснява отговора Байрам Байрам. От всички ваши отговори видяхме, че вие сте доброжелателен, най-малкото полагате едни основи за проектирането на ремонта на тези пътища, само че виждаме, че тези проблеми са главно на популацията в област Кърджали, в райони, села, обитаеми места, където популацията, за жал, продължава да понижа точно заради тези проблеми — по тази причина, че няма път, за това, че няма вода и други инфраструктурни планове, които не се осъществят, продължи националният представител от Движение за права и свободи.

Именно това са главните проблеми, с които би трябвало да се занимава сега ръководещото болшинство, в случай че има към този момент и болшинство — най-вероятно няма. Виждаме в последните дни, че няма и болшинство. Но те до момента се занимаваха с всевъзможни дивотии, само че не се занимаваха с проблемите на жителите на Република България, заключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР