Въпрки че остава месец до края й, през 2023 г.

...
Въпрки че остава месец до края й, през 2023 г.
Коментари Харесай

През 2023 година светът достигна 1,4 градуса затопляне от прединдустриалните нива

Въпрки че остава месец до края й, през 2023 година ще достигнем световно стопляне с към 1,4 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища , добавяйки още един към " оглушителна дисхармония " от счупени климатични върхове, заяви Световната метеорологична организация (СМО) в четвъртък, представена от Ройтерс.

Временният отчет на СМО за положението на световния климат удостоверява, че 2023 година ще бъде най-топлата година в историята с огромна разлика , задминавайки предходните върхове от 2016 година, когато светът беше с към 1,2 градуса по-топъл от междинната температура за прединдустриалната ера.

Това демонстрира неотложността, пред която са изправени международните водачи, до момента в който се борят с последователното унищожаване на изкопаемите горива на годишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата COP28, която стартира в четвъртък в Дубай.

" Нивата на парникови газове са рекордно високи. Глобалните температури са рекордно високи. Покачването на морското ниво е рекордно високо. Антарктическият морски лед е рекордно невисок ", сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Констатацията на отчета обаче не значи, че светът е на път да премине дълготрайния предел на стопляне от 1,5 градуса, който съгласно учените е таванът за отбягване на пагубни промени в климата според Парижкото съглашение от 2015 година

За това равнището на стопляне ще би трябвало да се поддържа по-дълго.

Топлата 2023 година даде плашещ обзор на това какво може да значи трайно прекосяване на границата от 1,5 градуса.

Тази година морският лед в Антарктида доближи най-ниската си зимна оптималната повърхност в историята, към 1 милион квадратни километра (386 000 квадратни мили) по-малко от предходния връх. Швейцарските ледници са изгубили към 10% от оставащия си размер през последните две години, се споделя в отчета. А горските пожари изгориха рекордна повърхност в Канада, възлизаща на към 5% от горите в страната.

Изменението на климата, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появяването на естествения климатичен модел Ел Ниньо в източната част на Тихия океан, тласна света в рекордна територия тази година.

Следващата година може да бъде по-лоша, споделиха учените, защото въздействието на Ел Ниньо евентуално ще доближи своя връх тази зима и ще докара до по-високи температури през 2024 година
 Саудитска Арабия
Саудитска Арабия " омайва с нефт " бедните страни от Третия свят

Учените по климата споделят, че потреблението на изкопаеми горива би трябвало да намалее бързо, само че Рияд работи в противоположната посока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР