Въпреки зелените цели, светът не е престанал да разчита на

...
Въпреки зелените цели, светът не е престанал да разчита на
Коментари Харесай

Въпреки зелените цели, най-големите икономики засилват производството на въглища

Въпреки зелените цели, светът не е престанал да разчита на изкопаемите горива. Най-големите производители в света възнамеряват да засилят добива през идните години, като през 2030 година изгарянето на изкопаеми горива ще бъде на равнище надалеч над заложените цели от световната климатична договорка. Това излиза наяве от разбор на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, който излиза преди значимата конференция за климатичните промени, планувана за месец ноември тази година, предава CNN.

Анализът демонстрира, че 15-те най-големи производители на изкопаеми горива в света ще произведат жестоко 110% повече въглища, нефт и газ през 2030 година, по отношение на равнището, което е належащо за ограничение на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната ера. Планираното произвеждане не е задоволително даже за ограничение на покачването на температурата до 2 градуса по Целзий, защото възлиза на 45% повече от нужното за реализиране на задачите.
 Организация на обединените нации удвоява натиска за зелена сила, с цел да избави климата Организация на обединените нации удвоява натиска за зелена сила, с цел да избави климата
Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани светът да удвои напъните си за възобновима сила, с цел да предотврати изключителната климатична ситу...

Учени разясняват, че ограничението на покачването на температурата е изключително значимо с цел да бъдат избегнати най-лошите последици вследствие на климатичната рецесия.

Изследователи считат, че неналичието на връзка сред държавните проекти и интернационалните климатични задължения показват „ индустриална разлика “, която остава непроменена по отношение на предходното издание на отчета от 2019 година.

Най-новият разбор демонстрира, че индустриалната разлика е най-значима при въглищата. Правителствата считат да произведат 240% повече през 2030 година. Плановете плануват произвеждане на 57% повече нефт и 71% повече природен газ, по отношение на уговорките поето с Парижкото съглашение от 2015 година.

Плой Ачакулвисут, водещ създател на отчета и академик в неправителствената организация Stockholm Environment Institute показва, че макар отрезвяващите данни, държавните управления към момента имат времето да трансформират посоката и да понижат разликата.

" Държавни компании за изкопаеми горива управляват от 50% до 55% от международното произвеждане на въглища, нефт и природен газ. Дори когато те не управляват производството, държавни политики и дотации разрешават производството от частни ползи “, споделя Ачакулвисут.
 Чехия стопира да употребява въглища през 2038 година Чехия стопира да употребява въглища през 2038 година
Чешката промишленост ще спре да употребява въглища през 2038 година Решението е взето през днешния ден от републиканската Комисия по въглищата, заяви Чешка...

„ Правителствата са тези, които могат да вкарат необятни стопански политики и дейности, имайки поради обществения интерес “, прибавя тя.

" Основното известие е, че държавните управления би трябвало да изиграят съществена роля в затварянето на индустриалната разлика “, споделя тя.

Анализът преглежда индустриалните проекти и планирани равнища на Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Казахстан, Мексико, Норвегия, Русия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Англия и Съединени американски щати.

Въпреки, че най-големите производители на въглища в света, Китай и Съединени американски щати, понижават добива на изкопаеми горива, разликата идва от нарастване на добива на въглища в Индия, Русия и Австралия, сочи отчетът.

През 2015 година, над 190 страни подписаха Парижкото съглашение, което цели да ограничи покачването на международната температура до равнище под 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната ера, като желаната цел е 1.5 градуса по Целзий.
 Дер Щандарт: Европейски Съюз желае отвод от въглища като изискване за погашение на помощ на България Дер Щандарт: Европейски Съюз желае отвод от въглища като изискване за погашение на помощ на България
България ще получи 6,3 милиарда евро от Европейски Съюз за възобновяване. Трябва обаче авансово да се откри график за отхвърли от потребление...

Въпреки, че 0.5 градуса по Целзий не звучи като огромна разлика, учените показаха, че всяко повишаване над 1.5 градуса ще предизвика от ден на ден и все по-чести естествени бедствия.

При повишаване от над 1.5 градуса по Целзий, светът ще страда от повече диви пожари, невиждани горещини и смъртоносни наводнения, сигнализират учените.

" Смисълът на отчета за индустриалната разлика е да покаже, че държавните управления не престават да не виждат изкопаемите горива като нещо, което способства за климатичната рецесия “, споделя Плой Ачакулвисут.

Ново изследване демонстрира, че огромна част залежите на нефт, природен газ и въглища по света, би трябвало да останат подземен до 2050 година с цел да бъдат избегнати климатичните последици.

Повечето райони по света би трябвало да доближат пик в производството на фосилни горива в този момент или през идващите 10 години с цел да останат под сериозната климатична граница.
 България се отхвърля от въглищата най-късно през 2040 година България се отхвърля от въглищата най-късно през 2040 година
" Няма по какъв начин да реализираме промяна в правосъдната система без парламент ". Това съобщи президентът Румен Радев по време на XV среща на бизнес...

Последният отчет на Международната организация за енергетика, показва, че по-агресивни климатични дейности са нужни от международните водачи, даже и преходът към чистата сила да води до спад в петролната промишленост.

Въпреки това, отчетът на програмата на Организация на обединените нации за околната среда, сочи, че най-големите международни стопански системи са насочили над 300 милиарда $ към действия свързани с изкопаеми горива след COVID-19 пандемията, което е повече от вложенията в различна чиста сила.

Според отчета, производството на въглища, нефт и природен газ действително е трябвало да стартира да понижава, считано от 2020 година, с цел да се реализиран заложените цели по Парижкото съглашение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР