Въпреки заявките на бизнеса, че вече внася работници от Бангладеш

...
Въпреки заявките на бизнеса, че вече внася работници от Бангладеш
Коментари Харесай

Безработица ли? Внесохме 5000 бачкатори от Бангладеш, Индия и Непал

Въпреки поръчките на бизнеса, че към този момент внася служащи от Бангладеш и Непал, идващите у нас чужденци от трети страни за работа не престават, най-малко публично, да бъдат дребен брой – под 5000 за 2022 година Още по-малко са висококвалифицираните експерти, които внасяме със „ синя карта “ – въпреки да се усилват в пъти за последните години, те са едвам 922 души за 2022 година

Това демонстрира инспекция на „ Сега “ в статистиката на Национален статистически институт за пребиваващите в България хора от страни отвън Европейски Съюз. В данните най-вероятно не вземат участие украинците, които пристигнаха на огромна вълна след началото на войната през 2022 година, само че по различен обединен европейски статут за краткотрайна протекция.

Семейните аргументи остават водеща причина за определяне на чужденци от трети страни у нас, а работата е на второ място. 5345 души са пристигнали в България през 2022 година по фамилни аргументи, демонстрират данните на Национален статистически институт. 4621 души са получили позволение за престояване у нас за работа. Въпреки че медицинските ни университети наподобяват цялостни със студенти от Азия, броят на получените позволения за престояване за обучение и образование са 1923.

Реклама

Най-желаните имигранти – високоспециализираните фрагменти, за които има специфични условия със „ синя карта “, са минимум. През 2022 година 1119 души са получили такова позволение за работа у нас, като от тях 922 идват за първи път в България (при останалите става дума за възобновяване на синята карта). Това въпреки всичко е двойно повече спрямо 2021 година, когато сините карти са били едвам 446.

Като цяло легално пребиваващите чужденци от трети страни у нас са към 60 000 и спрямо 2021 година дори понижават, съгласно данните за 2022 година 57 511 души имат позволение за дълготрайно и непрекъснато престояване у нас – с към 2000 по-малко спрямо 2021 година Все отново спрямо 2019 година нарастването е доста – тогава са били 45 236 души.

Имигрантите от трети страни влязоха във фокуса на публичното внимание на два пъти в последните дни. Първо работодатели оповестиха, че към този момент гледат към Бангладеш и Непал – обичайни резервоари на евтина работна ръка за развития свят. При това става дума за претовареност освен в туризма, само че и в секторите “Текстил ”, “Металообработване ” и “Строителство ”.

По-късно пък пристигна и новината, че посолството на Индия е препратило към Главната ревизия по труда сигнали за неприятни условия на труд, предоставени на индийци у нас. Проверката на ГИТ не откри по-неблагоприятни условия на работа и възнаграждение за индийците, само че бяха засечени хора, полагащи нерегламентирано ексклузивен труд, неспазване на периодите за погашение на трудовите хонорари и други

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР