Въпреки заявеното желание за напускане, областните управители по закон трябва

...
Въпреки заявеното желание за напускане, областните управители по закон трябва
Коментари Харесай

Кабинетът не е решил за областните управители и еврокомисаря, напредват със зам.-министрите

" Въпреки декларираното предпочитание за овакантяване, регионалните шефове по закон би трябвало да продължат да извършват отговорностите си. Посланието на министър-председателя беше доста ясно. От своя страна ние не сме стигнали към момента до полемиката за регионалните шефове, тъй като и за тях ни предстоят на първо време диалози с министър-председателя Николай Денков, несъмнено, и с парламентарните групи. Когато имаме резултат, ще го споделим и с вас ", уточни Габриел. 

Вицепремиерът увери, че новоизбраното постоянно държавно управление напредва в процеса по попълване на заместник-министрите по министерства, които бяха освободени в последния ден от работата на предходния длъжностен кабинет. " Тази компликация чака своето решение ", сподели още Габриел.

" Трябва деликатно всяка една от кандидатурите да бъде преглеждана. Важно е хората да имат нужната експертиза, с цел да могат незабавно да бъдат оперативни, тъй като българските жители чакат резултати ", сподели още тя. 

Мария Габриел напомни, че сега не престават да текат и диалозите по завършването на управническата стратегия. " Имаше среща сред двете парламентарни групи и нас двамата с акад. Николай Денков. До края на седмицата и началото на идната всеки министър ще има среща с представителите, излъчени от парламентарните групи, надлежно по отрасловите комисии. Целта е да завършваме програмата в границите на идващите дни ", добави тя. 

По думите ѝ към момента не се разисква нов български еврокомисар. " На този стадий нямаме обсъждани кандидатури за еврокомисар, чакаме да дойде писмото от Европейската комисия. Срок няма, тъй като би трябвало да получим писмо от Европейската комисия, която да дефинира вероятно подобен ", посочи Габриел. 

Тя припомни и позицията на кабинета за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев от Висшия правосъден съвет. Габриел съобщи, че " това е стъпка в вярната посока, само че огромната цел е цялостна правосъдна промяна ". 

Предприети са и незабавни ограничения във връзка със случая с нападнатия и пребит съпредседател на сдружението на българите в Република Северна Македония " Шемето " Бекир Кадриески в град Струга, добави Габриел. По думите ѝ обаче досега нямало постъпило искане потърпевшият да се лекува в България. По информация на Българска национална телевизия обаче той ще бъде прегледан във Военномедицинска академия, като персонално ген. Венцислав Мутафчийски бил известен за случая.

" Изискахме да разполагаме с цялата информация. Това сега тече. Освен това, имаше през вчерашния ден среща сред представител на Външно министерство и посланика на Северна Македония, където доста ясно още веднъж беше изразена угриженост за това, че чакаме от северномакедонските управляващи да създадат своето следствие. 

Разбира се, показваме угриженост по отношение на езика на омразата, който за нас е неприемлив и недопустим. И използвахме случая да отправим своето обръщение всички подобен вид сходен произшествия, в които България чака да има резултат, да бъдат направени от страна на Северна Македония ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР