Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза

...
Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза
Коментари Харесай

България е достигнала рекорден поток на чуждестранни инвестиции, твърди министър

Въпреки усложненията на международната стопанска система, подбудени от пандемията, България означи рекорден поток на директни чуждестранни  вложения, като единствено в спешната 2020 година те са в размер на 4,2 милиарда лева, което е най-високата стойност за последните 10 години. Това рапортува министърът на стопанската система в оставка  Лъчезар Борисов по време на работното заседание, свикано от премира Бойко Борисов с министри от кабинета.

Министърът на стопанската система означи, че единствено от началото на 2021 година по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани 14 плана в размер на 800 млн. лева, които ще основат нови 1400 нови работни места, а от началото на рецесията тези планове са на стойност 1.8 милиарда лева

Борисов акцентира, че бизнес климатът в България се усъвършенства, което е видно и по линия на вложенията в строителството. „ Разрешенията за градеж при жилищното строителство са с 14% повече през първото тримесечие на актуалната година, по отношение на същия интервал на предходната година. При административните здания разрешенията нарастват с 27,3% “, посочи той. 

Безработицата в България доближи своите предкризисни равнища. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1%. България е с към 50% по-добре от междинното равнище за еврозоната. 

В умозаключение икономическият министър акцентира, че единствено през месец април посредством стратегиите и инструментите на повереното му ведомство българският бизнес е подкрепят с близо с 200 млн. лева

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР