Въпреки въведената забрана във връзка с разпространението на африканска чума

...
Въпреки въведената забрана във връзка с разпространението на африканска чума
Коментари Харесай

Стопани в Русенско продължават да отглеждат прасета, въпреки забраната

Въпреки въведената възбрана по отношение на разпространяването на африканска чума по свинете, стопани не престават да отглеждат свине в дворовете си. От Агенцията по сигурност на храните са на мнение, че тази процедура би трябвало да остане в предишното, тъй като не подсигурява нужната биосигурност и запазване на животните от плъзналата болест.

Над 35 стопани от село Караманово са гледали свине в дворовете си от години. Само за ден след влизането на африканската чума по свинете в област Русе обаче те са спазили напътствията и са ги заколили.
Бисер Блажев, кмет на с. Караманово: В рамките на ден-два беше решен казусът. Имаме и огромен комплекс с към 4000 свине, който би трябвало да се защищити.
Оказа се обаче, че не всички стопани в региона са създали това.
доктор Георги Дяков, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните: Има подозрения за община Иваново за съществуване на персонални стопанства вид заден двор.
А условията в този случай са безапелационни.
доктор Георги Чобанов, шеф на дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите " към БАБХ: Да не се успокояваме с това, че в община Сливо поле, където текат сега процедурите по изчистване на болестта, са прибрани и завършили развъждането на свине в заден двор. Нека това нещо да се има поради и за цялата територия на страната.
Защото експертите регистрират, че това е един от сигурните способи за прекъсване на разпространяването на африканската чума по свинете, прилаган и в други европейски страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР