Въпреки усилията на екологичните сдружения и намесата на двете държави

...
Въпреки усилията на екологичните сдружения и намесата на двете държави
Коментари Харесай

Ив. Николов: Кучетата лаят, камионите си вървят, рудодобивът в Босилеградско заплашва Струма

Въпреки напъните на екологичните сдружения и намесата на двете страни България и Сърбия, стопанското сдружение „ Босил-метал д.о.о ”, на инат на възбраната на Министерството на рударството и енергетиката на Р. Сърбия и формираните досъдебни производства, продължава с рудодобивните действия и флотацията на оловно-цинкова и медна руда, нейното отсрочване отвън утвърденото експлоатационно поле и изпускането на мощно токсични отпадни води в планинските притоци на река Драговищица, съобщи БГНЕС.

В композиция с каскадните мини-ВЕЦ-ове, биоразнообразието в Тлъминския район към този момент е изцяло унищожено. Застрашени са и речните и питейните води в няколко села. Въпрос на време е, по кое време отровната вълна ще премине границата и по течението на Драговищица, ще стигне до Струма. Или ще проникне в подземните резервоари на питейна вода, от които се доставят селата в кюстендилската долина и самият Кюстендил.

„ Еко-Краище ”, „ Екобиоправда ” и други цивилен сдружения не престават да сигнализират институциите в двете страни и обществеността. Досега няма на практика резултати, в случай че не броим това, че се сътвори необятен екологичен фронт от една страна, а от друга – лъсна безсилието на държавните институции да се преборят със своеволието и безобразията на „ Босил-метал д.о.о ” и неговите настойници в кметството, прокуратурата, правораздаването и политиката.

Нека да си напомним.

Стопанско сдружение „ Босил-метал д.о.о ” за употреба на цветни метали, е записано още на 20 юни 2006 година Първоначални законни представители са Владислав Алексеев и Андрей Морозов и след това Миодраг Вукайлович и Генадий Назаренко. Собственик е английската компания МИНЕКО и тогавашната съветска „ Сбербанк ”. Общинското ръководство в Босилеград упорито подкрепя и предизвиква „ Босил-метал д.о.о ” още от началото. В голям брой обществени изявления, кметът на община Босилеград Владимир Захариев, политически експлоатира откриването на „ Босил-метал д.о.о ” като лично управническо достижение, дава обещание стотици работни места и го показва като стожер за процъфтяването и развиването на общината.

С решение на Министерството за рударство и енергетика от 27.11.2008 година и неговите по-късни промени на „ Босил-метал д.о.о ” е позволено експлоатирането на олово и цинк в находището Подвирове в с. Караманица.

С второ решение от 05.02.2010 година и по-късни промени на Министерството на рударството и енергетиката му позволява осъществяване на рудодобивни действия по Допълнителен рудодобивен план за употреба на находището Подвирове в с. Караманица. В приложеното решение на Министерството на земеделието и околната среда на Р. Сърбия се твърди, че не е нужно да се прави оценка за влияние на околната среда!? Приложени са и други позволения от Завода за отбрана на паметниците на културата, Републиканската дирекция за водите, Министерството на вътрешните работи – бранш за изключителни обстановки, застрахователна полиса и прочие

Седем години по-късно, на 25.10.2017 година Министерството за рударство и енергетика на Р. Сърбия, издава решение, с което на „ Босил-метал д.о.о ” позволява създаване на рударски обекти и осъществяване на рудодобивни действия според Допълнителен рударски план за Пилотно оборудване за софтуерно проучване на флотационна преправка на мед, олово и цинк в рудните залежи Подвирове и Поповица в село Караманица. Решението е лимитирано по време - три години, и по размер - до 25 000 тона годишно. Дружеството се задължава да се достави с позволение за прилагане, да организира саниране и рекултивиране на почвата, да провежда ръководство на отпадъците, експертен надзор, да се грижи за сигурността и здравето на хората и навременно да осведомява контролните органи за осъществяване на рударските действия. С административни хватки със периодите с Българското министерство на околната среда и водите, още веднъж е пропусната опцията да се направи оценка за влияние върху околната среда на мината в с. Караманица в трансграничен подтекст.

Мината стартира да работи без да държи сметка за замърсяването на околната среда – отпадните води се изливат напряко в планинските рекички, спонтанните хвостохранилища не могат да обезпечат отбрана от течове на отровни субстанции при мощни дъждове и пролетно размразяване на снегове, постоянно стават трудови злополуки в мината в които има и тежко потърпевши служащи заради липса на техническа отбрана и неприятни условия за работа, за санация и рекултивация на почвата към мината няма и дума.

Междувременно, в Р Сърбия и Босилеградско се заформя мощно екологично придвижване. Местните поданици основават и първите екологични сдружения – „ Екобиоправда ” и „ Еко-Краище ” стартират да пращат писма до държавните институции и медиите в двете страни, да разобличават проблема в общественото пространство, провеждат се цивилен митинги, вършат се лабораторни проучвания на водата и почвата. Съпротивата от страна на „ Босил-метал д.о.о. ” и неговия настойник община Босилеград или по-точно кмета Владимир Захариев, е жестока – сигнали в полицията, публикация със възбрана публицисти на ГЛАС ПРЕСС да не приближават мината, обществени изявления.

На 1 октомври 2018 година в организация на Сдружение ГЛАС в Босилеград се организира кръгла маса за екологичните проблеми на територията на общината. Присъстват представители на екологичните сдружения в Босилеград и България, политици, Генералното консулство на Р България в Ниш, заместник-министър на екологичното министерство на Р България, специалисти по рудодобив, представители на общината, и на самия „ Босил-метал д.о.о ”. От сръбска страна наличието е алегорично. Дискусията и рекомендациите от кръглата маса са уличаващи и съществени.

Изследването на проби от водата в лаборатория на Националния център за публично здраве и разбори в София откри, че водата е с централизация на олово – 46 пъти над допустимите правила, на манган – 23 пъти, на мед – 3 пъти! По следите на тия проучвания едно от най-популярните по това време излъчвания „ Господари на ефира ” излезе със серия разобличаващи излъчвания при започване на декември 2018 година Малко по-късно, на 26 декември 2018 година съдружие ГЛАС провежда първия екологичен митинг в Босилеград под мотото „ Загубим ли природата, губим всичко ”.

Никой не си взима записка. Експлоатацията и флотацията на оловно-цинковите и медни руди в Караманица продължава. Планинските рекички стават пенливи и оловно сиви. Добитъкът в близките села не желае да пие водата. Концентрираната руда се складира в двора на някогашната фабрика съвсем в центъра на Босилеград, след това се товари в тежки камиони и се извозва. Отровният оловен прахуляк пълзи над града и хората го дишат. Канцерогените болести се усилват. Смъртните случаи също.

На 4 януари 2019 година съдружие ГЛАС провежда втори екологичен митинг. Община Босилеград и кметът Владимир Захариев компактно застават зад „ Босил-метал д.о.о ” и дават отговор с контрапротести против личните си жители като изкарват миньорите против тях! Органите на Министерство на вътрешните работи стоят наоколо и равнодушно гледат на митинга и контрапротеста, проведен и утвърден в едно и също време на едно и също място!?

Битката продължава. Активистите от „ Еко-Краище ” непрестанно обикалят региона, държат казуса отворен в обществените мрежи и непрестанно сигнализират институциите и интернационалните екологични организации.

През август 2020 година Учени от Химическия институт при Белградския университет, под управлението на теоретичен консултант доктор Драгана Джорджевич в границите на теоретичен план, обикалят региона и взимат проби от водата, почвата, седиментните утайки и силикатните корали в Краището. Изследванията на пробите не престават няколко месеца и след една година резултатите са оповестени. Те са поразителни – речните води и утайките около реката са безнадеждно отровени и то неведнъж над допустимите правила.

В такава атмосфера изтича тригодишният пилотен план. На 17.02. 2021 година и „ Босил-метал д.о.о ” желае от Министерството на рударството енергетиката изменение на Решението за създаване на рударски обекти и осъществяване на рудодобивни действия и разрешаване за разширение на експлоатационното поле и осъществяване на нови рудодобивни действия, само че в този момент към този момент не като пилотен, а като работещ дълготраен план за копаене и флотационна обработка на оловно-цинкови и медни руди в находищата Подвирове и Поповица в с. Караманица.

Този път Министерството на рударството и енергетиката с решение от 13.05.2021 година отхвърля желае на „ Босил-метал д.о.о ” като се обосновава, че е изминал пробният интервал от три години на пилотния план, че е изпълнен проекта от 75 000 тона руда за софтуерно проучване на флотационна преправка на олово, цинк и мед в Подвирове и Поповица и че не са доставени желаните на 19.11.2020 година спомагателни документи за отсрочване на създадената съсредоточена руда.

„ Босил-метал д.о.о ” не съблюдава решението на Министерството на рударството и енергетиката на Р. Сърбия и продължава да работи.

Това провокира ексклузивен теренен ревизионен надзор на Републиканския рударски контрольор госпожа Зорица Вукадинович от 26.05. до 02.06.2021 година В протокола тя установи редица нарушавания и прави оценка работата на „ Босил-метал д.о.о ” като високо рискова. На 17.06.2021 година тя взима Решение с което се не разрешава на стопанско сдружение „ Босил-метал д.о.о ” осъществяване на рударски действия по Пилотното оборудване за софтуерно проучване на флотационна преправка на оловно-цинкови и медни руди в експлоатационното поле Подвирове и отсрочване на междинните съсредоточени руди отвън експлоатационото поле.

„ Босил-метал д.о.о ” в лицето на шеф Миодраг Вукайлович, апелира Решението на Републиканския рударски контрольор, само че без да приведе нови причини в своя изгода. В безсилието си, той нападна решението на Републиканския рударски контрольор като „...следствие от шиканиращо държание на обособени физически лица принадлежащи към организация с дискутабилно идеологическо определение, която, злоупотребявайки с правата си провокира неоправдани бюджетни и разходи на следения индивид, само че и нанася обилни вреди на вложителя и връзките сред Р. Сърбия и Р. България ”!?

Републиканският рударски контрольор дава отговор с Допълнение към протокола за ревизионен контрол от 16.06.2021 година, с което установи, че следеният индивид не е доставил нови обстоятелства и документи и удостоверява решението за запрещение на активността му.

Игнорирайки възбраната на Републиканския рударски контрольор, „ Босил-метал д.о.о ” продължава да работи и до през днешния ден под маската на „ осъществяване на рударски действия по Пилотното оборудване за софтуерно проучване на флотационна преправка на оловно-цинкови и медни руди в експлоатационното поле Подвирове и отсрочване на междинните съсредоточени оловно-цинкови руди в някогашната фабрика в центъра на Босилеград ”.

На 10.06.2022 година Министерството за рударство и енергетика завежда дело против „ Босил-метал д.о.о ” и шефа Миодраг Вукайлович пред Основната прокуратура във Владичин хан за стопанско закононарушение.

На 14.06.2022 година шефът на „ Босил-метал д.о.о ” Миодраг Вукайлович с най-близките си сътрудници атакуват с камъни екологичните деятели и ТВ екип на Българска национална телевизия отвън експлоатационното поле на мината в с. Караманица, макар акредитационните легитимации издадени от сръбското Министерство на културата и информирането и заплашва живота и здравето на българските публицисти и екологичните деятели от България и Босилеград. На видео-записа се вижда по какъв начин Вукайлович замеря с тежък камък м-р Бранко Митов и единствено по една случайност не го улучва в главата.

Случаят бе необятно отразен в общественото пространство и бе формирано досъдебно произвеждане, само че единствено за „ насилническо държание ” пред Основната прокуратура във Владичин хан. При чуването си шефът Миодраг Вукайлович още веднъж се пази с причини от вида, че е жертва на хора с „ фашистки и неонацистки избрания ”. Двамата пострадали Димитър Димитров и Бранко Митов досега не са изслушани.

Междувременно, евродепутат Ангел Джамбазки образува досъдебно произвеждане пред Столична следствена работа за нападение против екипа на Българска национална телевизия и екоактивистите от страна на Миодраг Вукайлович.

На 10.08.2022 година в Босилеград идва Александър Йованович Чута, депутат в Скупщината на Сърбия и неофициален водач на екологичното придвижване в Сърбия. С него идват и два сръбски ТВ екипа. В Босилеград той влиза в изострен вербален конфликт с Миодраг Вукайлович и кмета Владимир Захариев, който компактно стои до него. Посещава и мината в с. Караманица и дни наред в многочислени изявленията в сръбските медии споделя възмущението си от видяното и чутото в Босилеград.

Но... „ Босил-метал д.о.о ” продължава да работи досега, в който пиша тия редове. Провеждат се рудодобивни действия, камионите извозват руда, пълнят се спонтанните хвостохранилища, отпадните води се изливат в притоците на река Драговищица, отлежават във водоемите на каскадните ВЕЦ-ове и поемат по течението на река Драговищица към Струма и Егейско море. Загубените човешки животи и болесттите евентуално в никакъв случай няма да бъдат тъкмо открити. Вредите са големи, а от обещаните изгоди нищо не се случи.

Учудва наглостта и самочувствието на „ Босил-метал д.о.о ” и неговия шеф Миодраг Вукайлович да не се преценяват освен с настояванията на протестиращите жители на Босилеград, само че и на способените държавни органи – Министерството за рударство и енергетика на Р. Сърбия.

Още по-учудваща е и наглостта на общинското управление в лицето на кмета Владимир Захариев, който толкоз години работи срещу ползите на личните си гласоподаватели, пренебрегва решенията на най-високите държавни органи на Р Сърбия, в която другояче се кълне на честност и преданост, и не на последно място, подлага на тестване добросъседските сръбско-български връзки.

Но най-учудващо е безсилието на страната, която не е в положение, или просто не желае да приложи личните си закони, над двама самозабравили се дерибеи, които към този момент две десетилетия ни тероризират и стигнаха до такава степен, да ни замерят с камъни.

Вероятно в името на някакви облаги, които се изливат в нечии частни джобове там някъде надалеч на Изток или на Запад.

За нас остава единствено пенливата оловно-сива вода на мястото на тогавашните кристално чисти планински потоци, отровната кална наслойка по крайбрежията на реките и камъните с които ни замерят. /БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР