Въпреки студеното време стотици хора в Сърбия излязоха за трета

...
Въпреки студеното време стотици хора в Сърбия излязоха за трета
Коментари Харесай

Стотици хора в Сърбия излязоха за трета поредна събота да протестират

Въпреки студеното време стотици хора в Сърбия излязоха за трета поредна събота да стачкуват против проектите на държавното управление за отваряне на мина за литий в страната. Блокирани бяха пътища и автомагистрали. 

За да се обезпечи стопански напредък, държавното управление на Сърбия предлага минералните запаси да се добиват от непознати вложители, измежду които китайска комапния за рандеман на мед и британско-австралийската компания " Рио Тинто ". Според екоактивисти новите планове ще замърсят почвата и водите.

" Блокади има в 50 града. Единственото ни искане е изгонването на " Рио Тинто ", изключване на плана за рандеман на литий от плановия проект в град Лозница, както и да се одобри закон, с който ще се забранят изследванията за литий на цялата сръбска територия. "

След митингите предходната седмица президентът Александър Вучич отдръпна закона за отчуждаването на земи, който позволяваще бързо придобиване на недвижимо имущество от страната, и го върна в Народното събрание за преправка. 

Вчера Народното събрание също по този начин внесе ремонти в закона за референдумите и отстрани условието за заплащане на такси от цивилен групи за започване на начинания за реферндум - също нещо, което протестиращите неодобряваха и смятаха, че ще улесни построяването на мини.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР