Въпреки санкциите и оттеглянето на водещи чуждестранни доставчици на телекомуникационно

...
Въпреки санкциите и оттеглянето на водещи чуждестранни доставчици на телекомуникационно
Коментари Харесай

Русия заобикаля санкциите и доставя 20 000 базови станция на Nokia чрез паралелен внос

Въпреки глобите и отдръпването на водещи задгранични снабдители на телекомуникационно съоръжение от съветския пазар, локалните клетъчни оператори няма да останат без съоръжение, а руснаците - без мобилен интернет, оповестява " Известия ". Стана известно, че компанията Maksomm е почнала да доставя Русия с успореден импорт на базови станции Nokia.

Maksomm има документ за сходство, нужен за вноса в Русия на до 20 000 базови станции Nokia и техните съставни елементи, което е към 25 % от годишните потребности на всички съветски оператори от такова съоръжение преди глобите. Доставеното съоръжение е създадено във Финландия, Унгария, Полша, Индия и други страни. " MaxComm " е заявила и импорт в Русия на 30 000 радиомодула (приемо-предаватели) за базови станции на " Nokia ", които съгласно източника поддържат стандарта LTE.
-->
Освен това, съгласно регистъра на " Росакредитация ", " Макскомм " е получила през април документи за доставка на 20 000 базови станции на Ericsson в страната. Според специалисти цената на партидата се прави оценка на 30-40 млн. $.

Според Александър Сиволобов, заместник-ръководител на основания в Сколтех Център за подготвеност STI за безжични информационни технологии и интернет на нещата, 40 хиляди базови станции от Nokia и Ericsson съставляват половината от обичайното годишно ползване на съветските оператори, което се следи през 2019-2021 година Той прави оценка партидата на оборудването на Nokia на 30-60 млн. $.

Както означи основният изпълнителен шеф на TelecomDaily Денис Кусков, песимистичните прогнози, съгласно които се чакаха всеобщи повреди на клетъчните мрежи и внезапен спад в качеството на връзките, не се сбъднаха. Оказа се, че специалистите са подценили запасите от съоръжение и аварийни елементи, с които са разполагали операторите. Наред с това за това способства и забавянето на мобилния интернет трафик.

През 2019 година по данни на Роскомнадзор в страната са били внасяни към 20 000 базови станции на тримесечие, съгласно източник от един от операторите на клетъчна инфраструктура, което е подсигурило, че паркът от LTE съоръжение е повишен с към 6%, до момента в който всички останали стандарти са нарастнали с 1-2%.

Според събеседника на " Известия " 40 хиляди базови станции няма да решат всички проблеми, защото забележителна част от тях ще бъдат употребявани за ремонт на станциите, които ще бъдат изведени от употреба през 2022-2023 година Поради това операторите няма да могат да поддържат темповете на разширение на мрежата на предходното равнище. В същото време тези доставки ще оказват помощ да се резервира качеството на връзките на високо равнище и да се избегне намаляването на скоростта на мобилния достъп, споделя Кусков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР