Въпреки руската блокада първият кораб, дошъл в Черно море, за

...
Въпреки руската блокада първият кораб, дошъл в Черно море, за
Коментари Харесай

Първият кораб по новия зърнен маршрут на Украйна достигна Босфора

Въпреки съветската обсада първият транспортен съд, пристигнал в Черно море, с цел да бъде претрупан с украинско зърно, сполучливо доближи Истанбул и Босфора, заяви съветската работа на Би Би Си.

Турскиият танкер, плаващ под флага на Палау, Resilient Africa, с дребен (пробен) товар пшеница, към 3000 тона, излезе от пристанището Чорноморск във вторник, а през днешния ден към този момент е достигнал Босфора. Предстои и другият плавал с него съд, Aroyat, с по-голям товар или 20 хиляди тона.

Това става два месеца откакто Русия се изтегли от договорката за експорт на украинско зърно през Черно море, реализирана предишното лято след месеци на морска обсада поради войната в Украйна.

След разпадането на договорката Киев разгласи нов краткотраен кулоар, а Москва - " военна зона " към украинското крайбрежие със заканата, че достигащите Украйна кораби може да се считат за законна военна цел.

Преди тези два кораба имаше няколко случая на отплавал от украинско пристанище, само че не и на пристигнали до него, прекосявайки Черно море по краткотрайния зърнен кулоар.

Би Би Си цитира съветската компания за разбори в земеделието " Совекон ", която споделя, че за Киев е политически значимо да потвърди способността да изнася зърно по море през одеските терминали и без зърнена договорка, и без присъединяване на Русия. " Москва вероятно ще се пробва да прекъсне доставките по този кулоар, с цел да покаже силата си в Черно море. "

Според военния аналитик Филипс О`Брайън днешното събитие ще е със съществени последствия: в платформата Х той написа, че скоро ще се разбере дали Украйна фактически е пробила съветската обсада.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР