Въпреки , реултатът от този ефект между самите пенсионери е

...
Въпреки , реултатът от този ефект между самите пенсионери е
Коментари Харесай

Вдигането на пенсиите: Най-бедните печелят най-много

Въпреки, реултатът от този резултат сред самите пенсионери е несиметричен и унищожава доверието в пенсионно-осигурителната система – най-облагодетелствани са тези с най-ниските пенсии. Това се споделя в мнение на Фискалния съвет по Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година

Увеличаването на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст с 23% от януари и с още 6,1% от юли, а на всички останали единствено с 6,1% от юли, води до това, че от ден на ден хора получават съвсем едни и същи пенсии, без значение че имат друг застрахователен принос, написа още в мнението.

Според специалистите мярката би се отразила отрицателно върху осигуряващите се лица, защото ги демотивира да се обезпечават на високи приходи, тъй като по този начин или другояче самостоятелният им принос към осигурителната система няма да им подсигурява по-високи пенсии.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Минималната пенсия ще се усили от сегашните 370 лв. на 39...

Фискалният съвет поддържа повишаване на приходите на пенсионерите, само че смята, че това би трябвало да стане по обективен и финансово-устойчив метод посредством нужните промени на пенсионно-осигурителния модел.
Расте дупката в бюджета за пенсии на Национален осигурителен институт
Разходите в бюджета на ДОО за 2022 година се усилват с още 8,3% по отношение на обновения през септември проект за 2021 година, откакто от началото на пандемията към този момент се усилиха с 25%. Увеличението на осигурителните доходи е със 7,4%. Изоставащият ритъм на растеж на приходите по отношение на този на разноските продължава да задълбочава недостига по бюджета на ДОО. Планирането на обществените разноски би трябвало да бъде деликатно и консервативно, тъй като колкото по-големи стават, толкоз повече се засива инфлацията, предизвестяват от Фискалния съвет.

В момента малко над половината от парите за пенсии в Национален осигурителен институт идват от осигуровки, а останалата част се добавя от хазната. Това е процедура от години, само че притеснителното е, че дупката в държавните фондове за пенсии пораства съвсем годишно. През 2019 година събраното от осигуровки е було 65% от нужните пари за пенсии, а сега покрива единствено 56%.

Увеличаването на дупката в Национален осигурителен институт, покривана от държавната хазна, прави социално-осигурителната система все по-зависима от дофинансиране посредством доходи от налози, което крие риск за дълготрайната финансова резистентност на пенсионно-осигурителната система, уверени са специалистите.

и оптималния размер на пенсиите и на всички пенсионери трансформира покупателната им дарба в друга степен и се отклонява от правилата на общественото обезпечаване.

Фискалният съвет предлага да се измисли по-справедлив метод за актуализиране на пенсионните приходи съгласно самостоятелния принос на хората към осигурителната система.

Консултативният орган поддържа повишението на приходите на пенсионерите, само че предлага то да се случва посредством промени на пенсионно-осигурителния модел, с цел да се подсигурява и дълготрайната финансова резистентност на осигурителната система.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:





Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР