Въпреки противоречивите действия на създателя на Facebook Марк Зукърбърг през

...
Въпреки противоречивите действия на създателя на Facebook Марк Зукърбърг през
Коментари Харесай

Интернет е най-предпочитаният канал за информация от българите

Въпреки спорните дейности на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг през тази година, компанията остава най-предпочитаната обществена платформа за максимален % от българите. Това не пречи на рекламодателите да не престават да наливат пари в телевизионна реклама, до момента в който дейните консуматори и частта от обществото с най-висока покупателна дарба сърфира сред обществените мрежи.

Телевизията остава главен източник на информация за настоящите събития, въпреки интернет да е пожеланият формат. Такива са главните заключения от данните от онлайн изследване на " Nielsen Admosphere България " по въпроси на " Капитал ", извършено сред 29 октомври и 9 ноември тази година, при извадка от 518 респонденти от Български народен панел и представително проучване на популацията (15+ години), което е онлайн.
Телевизията продължава да губи борбата за първото място
Отговорилите, че най-честият медиен формат, който употребяват за персонални цели през последния месец, е международната мрежа, са с близо 15% повече от тези, които показват същото за малкия екран. Интернет е желан както от мъже, по този начин и от дами от всички възрасти, най-много измежду хора сред 15-34 години, с най-малко приблизително обучение, в по-малките градове (до 95 хиляди души население), както и в огромните обитаеми места, в това число и София (изброените характерности не работят наложително дружно, годни са и поотделно).

Въпреки тези индикатори над половината рекламни вложения годишно не престават да се влагат в телевизионна реклама, която и през 2020 година съумява да притегли 247 млн. лева, по данни на годишния отчет на Българската асоциация на информационните организации. Този резултат демонстрира спад с 5% по отношение на 2019 година, само че това евентуално се дължи на рецесията от коронавирус, а не на преструктуриране на пазара.
Реклама
Докато парите на рекламодателите вървят в телевизионния блок обаче, потребителите избират да използват реклами по други канали. По времето на " късото спиране " на обичаното им предаване хората най-често сърфират на телефоните си, а данните от изследването демонстрират, че хората, които желаят да се осведомят за рекламни оферти, избират другите медийни канали.

По-назад в класирането остават другите обичайни медийни формати като радио (31.5%) и преса (15.5%), които са потребявани постоянно от по-възрастното население. Двойно повече слушатели на възраст над 55 години има радиото спрямо хората межди 15 и 34 години, а при вестниците разликата е тройна. И двата вида медии са очевидно по-предпочитани от хората с висше обучение пред тези със приблизително или по-ниско, като това евентуално се дължи и на възрастта на респондентите. Разходите за реклама по тези канали възлизат на едвам 6.4% от целия рекламен бюджет за 2020 година, или 29.1 млн. лева

Подкастите са слушани постоянно едвам от 8.4% от далите отговор, като това са най-често мъже на възраст сред 15 и 34 години, с висше обучение и в огромните градове и столицата (тук и по-нататък не е наложително посочените характерности да са годни едновременно).
Фейсбук е изборът на хората
Убедително обществената мрежа на Марк Зукърбърг води измежду желанията на хората, като за постоянно посещавана са я показали 91.3% от далите отговор, следвана от YouTube със 70.6%, Viber (63.3%), както и електронните пощи Gmail (54.6%) и българската abv.bg (52.9%). Социалната платформа Instagram, също благосъстоятелност на Фейсбук, остава на осма позиция с 39%, следвана от друга обществена мрежа - TikTok, с 26.6%. За разлика от Фейсбук, за която хората дават отговор, че употребяват най-често за връзка с близки и другари, членуване в общности (групи) по другите тематики и информиране за настоящите вести, Instagram и TikTok се оказват най-популярни със функционалностите си за шерване на фотоси и постове, ползване на забавно наличие и следене на живота на известни персони. Това евентуално се дължи и на обстоятелството, че двете платформи са желани от най-младото население (между 15 и 34 години).
Реклама
При Instagram потреблението нараства правопропорционално с размера на едно обитаемо място. Ако в дребните градове (до 95 000 души) 36.7% от респондентите са дали отговор, че употребяват най-малко 2-3 пъти седмично обществената мрежа, то в по-големите обитаеми места тези стойности доближават 44.8%. Възможно е това държание да се дължи на предпочитание за демонстриране на стандарт на живот. Различни проучвания демонстрират, че Instagram има отрицателно въздействие върху самочувствието и психологичното здраве на подрастващите, защото огромен % от тях наблюдават и желаят да подражават на известни персони, които непрекъснато показват местата, които посещават, или храната, с която се хранят.
Изберете си едно
Някои от въпросите в изследването пробват да предскажат бъдещето на медийното ползване идната година. Макар рецесии като пандемията от коронавирус да разрушават всевъзможни прогнози, доста бизнеси залагат тактиките си на развиване на настройките на потребителите към настоящия и с по-малка възможност на акуратност към бъдещия миг. Това важи в цялостна мощ за рекламата, която прецизно следи къде са хората и се стреми да доближи до допустимо най-вече от тях.

Например, в случай че можеха да избират единствено една от обществените мрежи, която да използват през 2022 година, хората безапелационно показват най-много Фейсбук , който печели мажоритарен дял с 52.2% от онлайн потребителите. По-големи последователи на платформата са хората от дребните обитаеми места (до 95 000 души население) - 55%. Жените избират Фейсбук с близо 20% повече от мъжете, а YouTube и останалите артикули на Гугъл са по-предпочитани от мъжката публика. Във Фейсбук хората припознават най-много опция за комуникиране с близки и другари, като при всички демографски категории над 80% от респондентите означават това. Други съществени действия за потребителите са членуването в общности (групи) по другите тематики (61.7%), най-много измежду хора сред 35 и 44 години, и информиране за настоящите вести (61.5%), най-популярно измежду ползвателите на Фейсбук над 55 години. Хората с висше обучение членуват в разнообразни групи с над 10% от тези със приблизително, като процентът е по-висок в огромните градове.

Фейсбук е най-предпочитан измежду обществените мрежи, само че главният извод от проучването е, че интернет е желан като медиен канал изобщо. На различен въпрос - " Ако през идната година имате право на достъп единствено до една медиа, коя бихте предпочели ", 71.6% от респондентите означават световната мрежа. В нито една демографска характерност този % на пада под 65, относително равно при двата пола, с най-високи стойности за хората от огромните градове и София на възраст сред 35 и 44 години. Телевизията има най-вече последователи при респондентите над 55 години.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Право 3 Свят 1 Право 2 Технологии 3 Туризъм Реклама
Този резултат е индикативен за желанията на потребителите, само че повдига със себе си доста други въпроси, които би трябвало да бъдат по-силно дискутирани измежду обществото, тъй като резултатите от тях към този момент дават резултати - дезинформацията и подправените вести да вземем за пример, агитация и липса на плурализъм. Собствениците на обществените медии все по-често биват призовавани да работят върху тези проблеми, до момента в който свадите около продажбата на данни на потребителите на Фейсбук не стопират да раздрусват обществото.
Тези от интервюираните обаче, които дават отговор, че се интересуват от реклами и промоционални предложения на артикули и услуги, избират като желан източник за този вид информация брошурите и листовките, обратно на напредъка на цифровите технологии и големите инвестиции в телевизионна реклама.Пускайте ни брошури по пощите?
Стремежите на рекламодателите да са в крайник с новите технологии, да преследват и таргетират хората в интернет може да подценен някой от старите способи, които и до през днешния ден остават ефикасни за реклама. Противно на стигмата, че рекламите би трябвало да са там, където са хората, с цел да бъдат най-ефективни, участниците в изследването споделят, че избират да получават рекламни оферти и информация по отношение на понижения на артикули и услуги от брошури и листовки (48%). Особено дейни на този фронт са супермаркетите, които афишират седмичните си промоции по този метод.

На рекламите на книжен притежател симпатизират най-много дами над 35 години със приблизително и висше обучение от огромните градове, без столицата. Там този % също е най-голям, само че с 5% под междинното за сметка на рекламите онлайн и по имейл, които от своя страна заемат второ (35.3%) и трето място (33.6%) на желаните способи за среща с реклами съгласно цялата извадка. Телевизионната реклама заема четвърто място с 32%, по-предпочитана с повишаването на възрастта на респондентите в по-големите обитаеми места.
Хвани ме, в случай че можеш
Както всеки бизнес в областта на връзката, рекламата се нуждае от две неща - от добър комуникатор и от радушен реципиент. Повечето консуматори по всякакъв начин се пробват да избегнат тази взаимовръзка и това прави задачата на рекламистите толкоз предизвикателна.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Хората бягат в обществените мрежи, само че в случай че рекламата се реалокира още по-активно при тях, дали няма да избягат и от там? Рекламата на хартия се оказва толкоз желана, тъй като е нетаргетирана и може да те застигне, когато я поискаш. Никой не желае пощата му да прелива от излишно изсечена хартия, само че това, става известно, е минимум нападателният канал. Хората и информационната промишленост са в една непрекъсната криеница, която през 2022 година евентуално ще се развихря главно в платформи като Фейсбук, само че надали и при тях потребителите ще бъдат " уловени " напълно.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР