Въпреки протестите на полицаи и пожарникари от последните дни, заплатите

...
Въпреки протестите на полицаи и пожарникари от последните дни, заплатите
Коментари Харесай

Василев отряза полицаи и пожарникари: Въпреки протестите, няма да увеличават заплати

Въпреки митингите на служители на реда и пожарникари от последните дни, заплатите на чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи няма да бъдат увеличени. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след съвещанието на Министерски съвет, съобщи.

„ Бюджетната рамка остана непроменена. Изключително значимо е, когато се организира политика по приходите тя да бъде идентична за всички браншове. Миналата година с актуализацията заплатите в Министерство на вътрешните работи бяха увеличени с 20%, както и на редица други организации. Политиката по приходите, заложена от служебния кабинет, която ние запазихме е да се вдигнат с 10% заплатите на тези, които не са получили нарастване предходната година. През 2024 година ще бъде извършена политика по приходите освен в Министерство на вътрешните работи, само че и във всички министерства “, съобщи Василев.

„ Основните параметри в проектобюджета за 2023 година са непокътнати, обществените заплащания не са пипани. Запазена е политиката, която беше заложена от служебния кабинет, в това число и политиката по приходите. Прецизирани са издръжката и финансовите разноски и са повишени приходите по този начин, че те да дават отговор на брутното вътрешно ползване и това, което управлението на Агенция „ Митници “ и Национална агенция за приходите чакат да съберат в границите на годината “, сподели той.

„ Нещото, което през днешния ден беше признато е изменение в ръководството на държавния дълг, като общият дълг за 2023 година е понижен по отношение на предходната тактика, защото имаме по-малък недостиг. Дългът, който се планува за тази година е 7,5 милиарда лв., от които 3 милиарда са заплащания по остарели задължения. Тоест новият дълг, който взимаме е 4,5 милиарда лв. – 22% от Брутният вътрешен продукт. В края на предходната година е бил 21,8%, а в края на 2021 година – 22,5% “, изясни Василев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР