Въпреки предпочитанията все още на повечето българи да се разплащат

...
Въпреки предпочитанията все още на повечето българи да се разплащат
Коментари Харесай

Фиджитъл - в какво се превръщат банковите услуги

Въпреки желанията към момента на множеството българи да се разплащат в брой банките не престават да влагат в цифрови услуги. В същото време не предвиждат да затварят всеобщо клоновете си, само че последователно желаят да ги трансфорат в място за приемане на финансови съвещания, а не за елементарни транзакции. Най-доброто решение за момента за другарство с клиентите е композиция сред физически контакт и цифрова услуга. Това описаха представители на финансови институции по време на полемика, проведена от БНП Париба Лични финанси.

Кешът към момента е цар

макар взрива на онлайн услугите и цифровите решения, които получиха мощно развиване по време на пандемията към момента множеството българи избират физическия контакт с банковите чиновници и разплащането в брой. Това демонстрира опитът на банкерите.

" Българинът обича три метода на заплащане - в кеш, в брой и на ръка ", разяснява обстановката Румен Радушев, заместник-началник Сектор " Банкиране на дребно " в Пощенска банка. Посочи, че финансовите институции имат ангажимент да трансформират този метод на мислене. В същото време над 95% от разплащанията в банката са цифрови. " Фокусирано работихме и инвестирахме в това да накараме клиентите, които обичат да вървят в клон и да вършат базови интервенции да стартират да употребяват електронни канали и да премахнем хартията, тъй че над 75% от продуктите ни се подписват цифрово ", даде образец той.

Посочи, че това е развой, който глух да трае една или няколко години. Дигитализацията не е бъдеще, а част от сегашното, тъй като огромна част от банките влагат от години съществени средства и са с ясна цифрова тактика, споделя и Ангел Матеев, шеф бранш " Банкиране на дребно " в същата банка. Това съгласно него всяка година се вижда увеличено потребление на цифровите канали на банките. Нещо през днешния ден е ужасно и необикновено, само че на следващия ден е напълно обикновено, разяснява Мария Мангърова, шеф " Продажби " в БНП Париба Лични финанси.

Матеев акцентира, че дигитализацията не би трябвало да е самоцел, а да е в интерес на клиента, заради което и във финансовата институция се приказва за фиджитъл обслужване, което Матеев дефинира като най-малкото кратно сред физическо и цифрово обслужване.

Посочи, че банките не престават да влагат в клоновете, тъй като българинът към момента обича да приказва с банкера отсреща. С уточнението, че бъдещето на клоновете е да са място за професионална консултация, а не за елементарни транзакции. " Но слуховете за гибелта на банковите клонове са мощно пресилени, тъй че продължаваме да влагаме и там ", акцентира специалистът.

Дигитализация, за който ще я употребява

Въпреки огромния дял на заплащанията в брой измежду българите банкерите предвиждат, че и мобилните разплащания в миналото ще станат ретро. Институциите от дълго време оферират разнообразни цифрови решения, които заобикалят разплащането в брой. Пример за това са наред с цифровите карти и цифровите портфейли, които вкарват всички разплащания на даден клиент в телефона. Друг образец са умните ПОС терминали в помощ на търговците при обслужването на клиентите. Чрез тях мобилният телефон се трансформира в подобен терминал и не е належащо използването на друго устройство, с цел да може клиентът да заплати покупката.

Банките също така влагат в принадлежности, които им разрешават да проучват държанието на клиентите си, тъй че да им оферират от ден на ден персонализирани услуги, даже да става дума за група от петима души, разясниха участници в полемиката.

Мангърова разяснява, че когато в банките се прави иновация, задачата й не е единствено да е " модерно ", само че също да може да обезпечи микс от цифрова услуга и присъединяване на човешкия фактор, което за момента е най-хубавото решение за клиентите. " Ако е толкоз готино онлайн, би трябвало да е същото и физически. Българите доминантно не престават да използват на място артикули и услуги ", заключи тя.

Българите не обичат нискобюджетните предмети

Последното обичайно изследване на БНП Париба Лични финанси " Обсерватория " сподели, че поради инфлацията наред с нискобюджетните полети европейците от ден на ден залагат и на нискобюджетни артикули от всякакво естество. Българите обаче не ценят продуктите в тази категория и ги считат като цяло за некачествени, демонстрират данните. Особено отвращение да ги използват има измежду младите. Повече за това четете.

През последните 7-8 година се измести акцентът от цената и все по-голямо значение придобива качеството, разнообразието и съотношението цена-качество. Така че ценовите промоции идват едвам на 4-5 място като мотиватор за клиентите, разяснява Магдалена Котупова, маркетинг управител в " Мосю Бриколаж ". Обяви, че в случай че преди години хората са купували най-много дребните надуваеми басейни в този момент се пренасочили към по-големи и вградени в земята. Друг образец за това, че не се търси най-ниската цена е, че се продават доста по-модерни, с по-голям потенциал и надлежно по-скъпи косачки от най-продаваните преди години.

Цената не може да е ниска, в случай че продуктът е първокласен. Качеството си има своята цена, споделя Михаил Михайлов, маркетинг шеф на " Нани хоум " (Nani Home). Допълни и че през последните 2 година има растеж на продажбите в по-високия клас артикули и то без компанията да поставя специфични старания за това.

Във всяка категория нискобюджетна стока значи нещо напълно друго. При нас понижението с 8 ст. няма същия резултат като при храните, разяснява Любомир Бабуров, ръководещ шеф на Ozon.bg. Обясни, че промоциите, в които доста българи не имат вяра, тъй като считат, че преди този момент са били вдигнати цените, в действителност оказват помощ на търговците да завземат по-голям дял от пазара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР