Въпреки предизвикателната 2020 г. за цялата комуникационна индустрия, пазарът на

...
Коментари Харесай

Пазарът на интернет реклама в България достигна рекордните 142.7 млн. лв. през 2020 г.

Въпреки предизвикателната 2020 година за цялата информационна промишленост, пазарът на интернет реклама процъфтява, а вложенията в България доближават рекордните 142.7 млн. лева за миналата година, което съставлява растеж от 15.3% по отношение на 2019 година Това разгласи браншовата организация " IAB България " в границите на онлайн събитие, с което показа резултатите от тазгодишното издание на изследването AdEx 2020.

Изследването е направено на база представителна извадка на 34 от най-големите медийни компании и рекламни организации, като за по-точно съпоставяне се събира информация за две години обратно.
Разпределение по категории
За поредна година огромните печеливши от растежа на онлайн връзката в България са Фейсбук и Гугъл. По данните на " IAB България " вложенията в интернет реклама на локалния пазар, като се изключат софтуерните колоси, са в размер на 34.4 млн. лева или с 4.5% по-малко спрямо 2019 година

Структурата на пазара е непроменена от позиция на тежестта на главните рекламни категории. С максимален дял през 2020 година продължава да бъде дисплейната реклама, на която се падат 71% от вложенията или 101.6 млн. лева, което съставлява близо 15% растеж по отношение на година по-рано.

На второ място по тежест е търсенето, което е с 24% дял, равняващи се на 33.9 млн. лева или растеж от съвсем 18%. Тази сума за България е показана напълно от вложенията в търсачката на Гугъл.

От всички категории, показани от " IAB България ", вложенията понижават само при " Обяви и справочници ", които имат нищожен дял от пазара. Това се дължи и на обстоятелството, че в изследването не подават данни някои от главните участници в категорията и надлежно извадката не е представителна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР