Въпреки положените усилия от правителството и парламента България не успя

...
Въпреки положените усилия от правителството и парламента България не успя
Коментари Харесай

България попадна в списък на засилено наблюдение за пране на пари

Въпреки положените старания от държавното управление и Народното събрание България не съумя да избегне попадането в листата на страни и територии под засилено наблюдаване за пране на пари и битка с финансирането на тероризма.

Решението, за което заяви сътрудник на " Дойче веле " в Брюксел, е на учредената през 1989 година Група за финансови дейности против изпирането на пари (FATF), основана в Париж. Тази интернационална организация е на процедура световният водач в битката с прането на пари и финансирането на тероризма, като рекомендациите на тази група с 39 страни членки и нейните районни сътрудници се следват от над 200 страни и територии.

Според Юнас Кан от досегашните 26 страни в този " сив лист " са отпаднали Албания, Каймановите острови, Йордания и Панама. Другата европейска страна в тази група е Хърватия.

По-късно това бе доказано и с публикуването на днешното решение. В него се споделя, че България е поела този месец политически ангажимент на високо равнище да работи с FATF и MONEYVAL (партньорът към Съвета на Европа, работещ с европейските страни) за подсилване на успеваемостта на битката с прането на пари и финансирането на тероризъм.

Това ще става посредством:

използване на национална тактика с приемане на повсеместен проект за действие

премахване на оставащите пропуски в техническото съответствие

демонстриране, че е почнало използване на учреден на риска контрол за оператори на пощенски парични преводи пари, снабдители на обмяна на валута и сътрудници за недвижими парцели и определяне на надзор за нахлуване на тези сегменти от пазара

гарантиране, че информацията за действителните притежатели, съхранявана в регистъра, е точна и настояща довеждане докрай внедряването на автоматизираната система за обезпечаване на по-добро приоритизиране на докладването на съмнителни транзакции

възстановяване на следствията и правосъдните преследвания на разнообразни типове пране на пари в сходство с рисковете, в това число корупция в огромни мащаби и проведена престъпност

гарантиране, че конфискацията се преследва като цел на прилаганите политики

обезпечаване на опция за осъществяване на паралелни финансови следствия във всички следствия за тероризъм

премахване на пропуски в границите на целевите финансови санкции

идентифициране на избрана категория неправителствени организации, които са най-уязвими към злоупотреби в името на тероризъм

демонстриране на в началото използване на основано на риска наблюдаване за попречване на злоупотреби за задачите на тероризма.

Решението е на пленарно съвещание на FATF, което се привиква три пъти годишно и в случай че реши, че една страна редовно не ползва стандартите на организацията, може да попадне в групата Юрисдикции под засилено наблюдаване или Юрисдикции с висок риск ( " черен лист ", в който са Северна Корея, Иран и Мянмар).

Държавите със статута, даден през днешния ден на България, в действителност признават, че имат стратегически дефекти на националния си режим за битка с прането на пари и финансирането на тероризъм и разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване.

Очаква се те интензивно да работят с FATF в ясно избрана времева рамка за бързи дейности. Формално видяно, няма рекомендация към бизнеса и другите страни по света да засилят предварителните си инспекции, да чакат изключване на цели категории клиенти или да вземат ограничения за понижаване на риска, само че посланието е ясно - това е страна, към която би трябвало да се подхожда със засилено внимание.

Последната оценка на специалистите в Петия отчет за България бе утвърдена на пленарното му съвещание през май 2022 година Докладът с детайлностите, разказани върху близо 350 страници, бе оповестен на 11 юли 2022 година и, както е маркирано в него, отразява действителностите към интервала 6 - 17 септември 2021 година - моментът на визитата и срещите на задачата им в България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР