Въпреки покачването на цените на продуктите и услугите, гърците са

...
Въпреки покачването на цените на продуктите и услугите, гърците са
Коментари Харесай

В Гърция получат по 45 евро за бензин за три месеца, ето при какви условия

Въпреки покачването на цените на продуктите и услугите, гърците са спокойни и споделят, че рядко се лимитират финансово, сподели тази заран бТВ.

Фактор за това са помощите от правителствто - някои са за ток, други за гориво. По информация на сътрудник на малкия екран в Гърция на домакинство ще се изплаща до 600 евро енергийна помощ, само че има условия. Тези помощи ще бъдат преведени непосредствено в банковата сметка на потребителя.

Пред bTV приказва поетът пенсионер Стелиос Саривасилис. Пенсията му не пораства, за разлика от цените в магазините. " Най-вече се подвигна слънчогледовото олио. Зехтинът не е толкоз повишен. Също по този начин житните култури, тъй като в Гърция са импорт от Русия, корабите идват тук дори на нашето пристанище. Съответно и там цените се подвигат ", споделя Стелиос.

След началото на войната в Украйна Стелиос заплаща и по-скъп ток, само че за сметките оказва помощ страната: " В сметката идва едно понижение. За бензина, в случай че приходите на едно семейство са под 30 000 евро на година, в този момент им дават 45 евро да си заредят с бензин за три месеца. А тези в държавния бранш имат някакво повишение на заплатите. "

Цените на питателните артикули скачат и в Гърция. Местните търговците споделят, че разликата е сред 15 и 40%. В магазин преди войната олиото е коствало 1,5 евро, в този момент то е съвсем 5 евро. При зехтина нямаме такова повишаване, той е бил с към 10% по-евтин преди войната, в този момент може да си го купите за сред 6 и 7 евро. От 20 година Фотис Фотиадис има дребен магазин за хранителни артикули в Аспровлата. Всяко лято разчита на туристите, тъй като споделя, че те са му главният приход.

Туристите съгласно него не се лимитират от покупки към този момент. Преди войната в Украйна Джордж Василиадис зарежда колата си с газ за 25-30 евро. Сега - за 35 евро. В бензиностанция цените на горивата след началото на войната в Украйна са се повишили с почти 25-30%, гласят сметкита. Въпреки по-високите цени клиентите всеобщо зареждат до горе, споделя Апостолис, който към този момент 10 години работи на бензиностанция. Доволен е, тъй като поради поскъпото гориво държавното управление понижава налозите. Дизелът в Гърция сега е към 1,80 евро, а бензинът близо 2 евро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР