Въпреки почти година и половина от СВО и почти десет

...
Въпреки почти година и половина от СВО и почти десет
Коментари Харесай

Провокират Русия да забрани газовия транзит през Украйна

Въпреки съвсем година и половина от СВО и съвсем 10 години борба със наказания, преносът на съветски газ към Европейски Съюз през Украйна продължава да върви. Интересуват се от това в действителност и тримата участници. Ситуацията обаче може да се промени всеки миг. “Газпром ” намерено предизвестява, че “Нафтогаз ” желае наказания против него. Защо преносът продължава и кой има интерес той да бъде спрян?

Украинският " Нафтогаз " продължава да се пробва да провежда недобросъвестно правосъдно произвеждане във връзка с преноса на съветски газ за Европа, съобщи ръководителят на " Газпром " Алексей Милер.

„ Самият „ Нафтогаз “ под претенциозни предлози нарушава договорните отговорности към „ Газпром “. Така „ Нафтогаз “ отхвърля да одобри съветски газ на входната точка „ Сохрановка “, само че в това време изисква заплащане за преноса му “, сподели Алексей Милер.

“Нафтогаз ” заведе многомилиарден иск против Русия в американските съдилища, в случай че сходни дейности продължат, може да бъдат наложени наказания от съветска страна и тогава „ всякаква връзка сред съветски компании и “Нафтогаз ” просто ще бъде невъзможна “.

Всички разногласия по контракта за пренос се вземат решение от арбитраж в Швейцария. Заради антируските наказания обаче " Газпром " загуби правото си на обективен развой.

„ Може ли да се разчита на заслужено и независимо разглеждане на разногласието в Швейцария, която се причисли към антируските наказания? Това е риторичен въпроси. При такива условия " Газпром " счита, че арбитражното произвеждане е нелегитимно и присъединяване в процеса е безсмислено ", добави Милър.

Припомняме, че съгласно контракта “Газпром ” би трябвало да изпомпва 45 милиарда кубически метра газ годишно, или 109,5 милиона кубически метра дневно. Той направи това посредством два пункта - " Сохрановка " и " Суджа ". Миналата година Украйна отхвърли да одобри газ на станция “Сохрановка ”, тъй че “Газпром ” може да доставя до 43 милиона кубически метра на ден през Суджа. Руската страна заплаща на Украйна въз основа на действително доставените количества. “Нафтогаз ” обаче го упрекват в нарушение на договорното изискване „ изпомпваш или плащаш “ и изискват да заплати същото като за доставката на 109,5 милиона кубически метра дневно. “Газпром ” счита, че точно украинската страна е нарушила изискванията на контракта, защото точно тя е лимитирала точките за доставка на газ до тръбата. И заради украинските ограничавания Русия не може да доставя 109,5 милиона кубически метра дневно, а едвам 43 милиона кубически метра.

Според енергийния специалист Игор Юшков тази година преносът на газ през Украйна в годишно изражение може да доближи 20-25 милиарда кубически метра вместо 45 милиарда кубически метра, които в началото бяха посочени в контракта.

„ Това е предизвестие от “Газпром ”, че украинската компания няма да получи нищо от него. Първо, тъй като “Газпром ” няма да отиде на арбитраж. Второ, даже в случай че арбитражът без нас пресметна нещо за “Нафтогаз ”, тогава “Газпром ” няма нищо за Европа. Украйна закъсня, европейците към този момент арестуваха всичко, което беше да вземем за пример немската " щерка ". Затова “Газпром ” не чака нови загуби. Трето, “Газпром ” може да изиска от страната да наложи наказания против газотранспортната система на Украйна и самия “Нафтогаз ” и тогава “Газпром ” ще може да спре да извършва контракта - и нищо няма да му се случи. Защото в контракта е записано изискването за форсмажорни условия, а налагането на наказания от страната е точно такова. Всеки арбитраж признава, че дейностите на “Газпром ” за прекъсване на преноса в този случай са били законни ”, споделя Игор Юшков.

Украинският пренос на съветски газ към Европа продължава да върви, макар геополитическата, санкционната и военната борба. Защо? Кой има интерес от това?

Всъщност от икономическа позиция и трите страни, които вземат участие в този пренос, са заинтригувани от това: Русия, Европа и самата Украйна. Единственият, който желае противоположното, са Съединени американски щати.

„ Транзитът явно към този момент виси на косъм и “Нафтогаз ” също съзнателно разклаща тази „ лодка “. Мисля, че това е сигнален изстрел във въздуха на първо място за европейците, с чиито старания този пренос към момента се резервира “, споделя Алексей Гривач, заместител общоприет шеф на Фонда за национална енергийна сигурност.

За Украйна загубата на пренос е неизгодна, защото, първо, тя ще загуби изцяло живи пари от “Газпром ”. По прогнози можем да приказваме за 500 милиона $ годишно, защото по-рано " Газпром " плащаше 1,2 милиарда $ за преноса на 45 милиарда кубически метра, показва Юшков.

„ Второ, самата доставка на газ за Украйна зависи от преноса на съветски газ. Украйна взема от директния водопровод толкоз газ, колкото й е нужен за лична консумация, и получава сходни количества от западните газови залежи и ги трансферира в Европа. Тоест на входа на територията на Украйна и на изхода от територията на Украйна това не е един и същи газ, макар че размерът е еднакъв. Ако преносът спре, тогава Украйна ще би трябвало да изпомпва газ в противоположна посока - от запад, където се създава, към центъра и на изток. Може да се направи, само че е по-малко ефикасен модел и ще отнеме време ”, изяснява Юшков.

За европейците също е неизгодно да губят тези 20-25 милиарда кубически метра съветски газ годишно. Загубата на по-значителни количества съветски газ през предходната година към този момент докара до отрицателни последствия. Структурата на потреблението на газ и цените му се трансформираха съществено. Европейската промишленост фрапантно понижи потреблението на газ и в Европейски Съюз стартира процесът на деиндустриализация. Цените на газа станаха доста нестабилни, те могат да скочат внезапно в разнообразни направления. В същото време е допустимо да няма спомагателен свободен размер ВПГ на пазара през пиковия отоплителен сезон.

„ Европейците добре знаят, че колкото повече газ има на европейския пазар, толкоз по-ниски са цените и толкоз по-изгодно е за тях. Сега европейските индустриалци мълчат и не подават глава. Но когато политическата обстановка се промени, промишлеността може да стартира да лобира за своите ползи от прагматична и рационална позиция “, споделя Юшков.

Че Европейски Съюз не желае да загуби оставащите количества съветски газ, приказва и фактът, че Брюксел към момента не е наложил наказания против него. Руският петрол, нефтопродукти и въглища от дълго време са под наказания, само че те не са въведени против газа.

За Русия запазването на тези размери на експорт от 20-25 милиарда кубически метра също ще бъде потребно. „ Няма да прехвърляме тези размери на никое място. Само дребни количества могат да бъдат пренасочени към „ Турски поток “, само че става дума за няколко милиарда кубични метра “, споделя Юшков.

„ Що се отнася до вероятните загуби на съветската страна, към момента е рано да приказваме с точни числа за тях. Първо, евентуално част от размерите могат да бъдат трансферирани към " Турски поток ". Второ, намаляването на газовия поток към Европа евентуално ще докара до спомагателен скок на цените спрямо равнището, което би трябвало да бъде при съществуването на пренос през Украйна, изключително през идната зима. Тоест, доставяйки по-малко, и “Газпром ”, и бюджетът могат да получат повече “, споделя Гривач.

„ Въпреки това Украйна няма да може да устои на натиска на Съединените щати, които ясно обрисуваха задачата си - да отстранен съветските въглеводороди от европейския пазар. Затова считам, че Съединени американски щати по този начин или другояче ще се намесят в тази история и ще спрат украинския пренос. Това е въпрос на време. Грубият сюжет е да се повреди останалият газопровод. По-мек сюжет е да се предизвика самата Русия да наложи наказания и да спре контакта “, счита Игор Юшков.

Той чака, че Съединени американски щати ще оставят европейците да живеят още една зима с пренос през Украйна, само че през първата половина на 2024 година той най-вероятно ще бъде спрян. Те няма да дочакат края на директния контракт през декември 2024 година

„ Мисля, че както в Украйна, по този начин и в Запада има сили, заинтригувани от ескалацията на спора. Въпросът за преноса може да бъде един от инструментите. От друга страна, преносът работи, макар близо година и половина на СВО и близо 10 години директна военна борба “, заключва Гривач.

Превод: В. Сергеев

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР