Въпреки обстоятелствата, Диана Ковачева изказа и личното си мнение, че

...
Въпреки обстоятелствата, Диана Ковачева изказа и личното си мнение, че
Коментари Харесай

Ковачева след среща с Радев: Омбудсманът и заместникът му трябва да са далеч от политиката

Въпреки събитията, Диана Ковачева изрече и персоналното си мнение, че институцията на омбудсмана не би трябвало да бъдат в кръга на длъжностите за длъжностен министър председател. " Аз персонално считам, че омбудсманът и зам.-омбудсманът би трябвало да бъдат надалеч от политиката ", уверена е Диана Ковачева.

Тя описа и по какъв начин е протекъл диалогът с президента.

" Президентът е наясно, че аз отпътувам за Страсбург, клетвата ми е напълно скоро ", разяснява на излизане от " Дондуков 2 " Ковачева. Тя уточни, че ще бърза да подава заявката си в Народното събрание, с цел да освободи опция законодателният орган да избере различен омбудсман на нейно място.

" За страдание аз не мога да предложа човек на мястото, защото има процедура по номинацията, която лишава време. По тази причина, защото моята клетва напълно наближава, считам, че е редно в най-скоро време аз да си подам оставката, с цел да отворя пътя за идващия ", изясни тя пред медиите. Ковачева разяснява още, че оставката на заместничката отпреди два дни е нейно персонално решение, което тя към този момент е стимулирала пред медиите. Веднага след нея на " Дондуков " 2 влезе подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов.

" Опциите за длъжностен министър председател са извънредно стеснени, има и редица проблеми във връзка с съгласуемост на редица от тези длъжности ", разяснява по-рано президентът Румен Радев. Така той има алтернатива да избере към този момент единствено някого от оставащите петима, които следва да беседват с него по отношение на конституционното му обвързване да уточни длъжностен министър председател единствено всред ръководител на Народно събрание, ръководител на Сметната палата и двамата му заместници, шеф на Българска народна банка и тримата подуправители и омбудсмана и неговия заместител.

След Чобанов остава да влязат другите двама подуправители на Българска народна банка и двамата зам.-председатели на Сметната палата. Още през вчерашния ден шефът на Българска народна банка Димитър Радев изрече запаси по отношение на опцията представител на Българска народна банка да стане длъжностен министър председател. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък се възпротиви двама политици от ГЕРБ, които в този момент оглавяват Народно събрание и Сметната палата, да се нагърбват с този ангажимент и упрекна за казуса в Конституцията Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов, защото им се е доверил.

Редица анализатори и част от опозицията към този момент предвидиха, че може да настъпи конституционна рецесия, в случай че всички възможни претенденти за длъжностен министър председател откажат да бъдат назначени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР