Въпреки обещанията за „по-добро изграждане“, правителствата подкрепиха изкопаемите горива, авиацията

...
Въпреки обещанията за „по-добро изграждане“, правителствата подкрепиха изкопаемите горива, авиацията
Коментари Харесай

Стената на срама или пропускат ли държавите шанса за зелено възстановяване

Въпреки обещанията за „ по-добро създаване “, държавните управления поддържаха изкопаемите горива, авиацията и пътищата, уточни Програмата на Организация на обединените нации за околната среда в отчет, оповестен преди 10 дни, написа

Световните държавни управления не съумяват с “по-добро изграждане” да се възстановят от икономическия спад, породен от COVID-19, предизвести отчета. Само 18% (341 милиарда долара) от националните обещания за възобновяване се дефинират като зелени, показват анализаторите. Като се включат разноските на Европейската комисия тези средства доближават 697 милиарда $. Професорът по стопанска система на околната среда в Оксфордския университет Камерън Хепбърн сподели, че отчетът „ се е погрижил страните да могат да се съпоставят и искрено да се засрамят, в случай че е належащо... би трябвало да посочим страните, които не вършат това, което би трябвало да вършат, в собствен личен интерес “, показва Хепбърн.

Авторите на отчета одобряват, че евентуално са били нужни някакви „ мръсни “ разноски за избавяне на живота и поминъка на някои промишлености, само че избавителните ограничения би трябвало да имат прикрепени зелени измерения. Докладът е сериозен към неналичието на разноски за преквалификация, по това време доста хора бяха уволнени от браншове като петрол и газ. Според Джой Ким от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда неналичието на средства за преквалификация е „ недалновидно “. Вместо да се отделят средства за преструктуриране на секторите, се отделиха доста средства за тяхното субсидиране, което сигурно не е зелена политика.

Училището за предприемачество и околна среда в Смит от Оксфордския университет оказа помощ в правенето на отчета. Неговата Обсерватория за световно възобновяване разполага с база данни за поетите задължения на страните от началото на пандемията.

Академиците дадоха на всяко заричане за държавни разноски оценка за резултата му върху излъчванията на парникови газове. Възстановяването на газ в Австралия, утвърждението на въглищна мина в Китай Pingliang и финансирането от Съединени американски щати на нови способи за рандеман на въглища получиха най-лошата оценка. Пакистанският план за засаждане на 10 милиарда дървета, ограниченията против замърсяване на въздуха в Обединеното кралство и безвъзмездните средства за запазване на околната среда на Аржентина получиха най-хубавата оценка. Въз основа на това учените пресметнаха каква част от разноските за възобновяване на всяка страна са зелени.



(Chart: )

Тази оценка класифицира шест страни като „ сегашни водачи “: Финландия, Норвегия, Дания, Германия, Франция и Полша. О’Калаган тези водачи бяха „ приказен образец за останалия свят “.

Влизането на последната страна в тази група е изненадващо като с еима поради, че Полша е една от най-зависимите от въглищата страни в Европа. Но пакет от 0,5 милиарда $ за електрифициране на учебни рейсове, таксита, микробуси и електрически коли, слагане на слънчеви панели на покривите 0,5 млрд.долара, стратегия Clean Air 2.0 за замяна на котли и възстановяване на изолацията. са единствено част от ограниченията, които трансформират съвсем напълно образа на тази страна. От друга страна, Полша избави въглищна компания, сътвори запас от твърди въглища, поддържа летища и планува 1 милиарда $ за нови пътища.

Само богатите страни и най-големите разрастващи се страни съумяха да отделят обилни суми за разноски за възобновяване. Повечето разрастващи се страни не съумяват да засилват подобен огромен финансов запас заради високата цена на заемите.

„ За нововъзникващите и разрастващите се стопански системи в някои връзки възобновяване не е обвързвано с по-добро създаване, а с базисно създаване “, сподели създателят Брайън О’Калаган от плана за икономическо възобновяване на Оксфордския университет.

Ето лист на страните, които са получили неприятни резултати, макар забележителните пакети от тласъци.

Англия

Домакините на COP26 прави третият максимален разход като дял от Брутният вътрешен продукт за възобновяване, само че единствено към един паунд от 10 е зелен. Голяма част от парите бяха ориентирани към ограничения за подкрепяне на работните места на хората, като скица за разпределяне, посредством която държавното управление изплаща 80% от заплатите на хората.

37 милиарда $ отидоха за нови пътни планове, а 2,5 милиарда $ отидоха за самолетни компании. Отделянето на 6,4 милиарда $ за „ зелена индустриална гражданска война “ на този декор наподобява напълно минимално. Около 7 милиарда щатски $ бяха ориентирани към адаптиране към климата, като по-специално опазиха 336 000 парцела от възходящата опасност от наводнения.

Австралия

Австралия сполучливо задържа ковид посредством строги блокировки и се опита да поддържа стопанската система си посредством великодушни разноски за възобновяване на към една десета от своя Брутният вътрешен продукт. За страдание, надали нещо от това беше зелено. За екологични ограничения като възобновяване на рифовете на черупчести мекотели, развалени от несъразмерен лов на риба са заделени 47 млн.долара, за проучвания за технологии за водород 230 млн. $. Но въпреки това 41 млн. $ отидоха за възобновяване на газ бранша, към 770 млн. $ за авиационния бранш и 1,53 милиарда $ за пътища.

Япония

Като се има поради, че това е третата по величина стопанска система в света и имаше няколко кръга тласъци, зелените разноски за възобновяване на Япония бяха релативно дребни, регистрира отчета. Планът на Япония планува 18 милиарда $ за зелени планове като водород и акумулаторни акумулатори и 0,9 милиарда $ за скица, възнаграждаваща строителите на екологични домове. Според отчета Япония би могла да завоюва от обществената поддръжка на продажбите на електрически транспортни средства, поради огромната си автомобилна промишленост.

Холандия

В листата на страните Холандия е на десето място като дял на Брутният вътрешен продукт, заделено за възобновяване. Голяма част от средствата са под формата на понижаване на налозите за корпорации и физически лица. Почти нищо от това не бяха зелени разноски, отбелязва отчета. Държавата отпусна на френско-холандския KLM Royal Dutch Airlines 1 милиарда евро (1,2 милиарда долара) и подсигурява банкови заеми до 2,4 милиарда евро (2,9 милиарда долара). Тази поддръжка зависи от уговорката за понижаване на вечерните полети с една пета и понижаване на излъчванията на пасажер с 50% до 2030 година спрямо 2005 година.

Португалия

Португалия похарчи малко под едно евро на 100 за възобновяване, като отпусна пари на усложнения туристически бранш и отсрочи заплащането на Данък добавена стойност. Почти никой от тези разноски не е зелен. Подкрепена от Европейската комисия, Португалия избави TAP Air Portugal без никакви екологични условия и даде 133 млн. евро (158 млн. долара) за преструктуриране на азорските самолетни компании SATA.

Мексико

Мексико похарчи над 1% от своя Брутният вътрешен продукт за възобновяване и съвсем нищо за екологични ограничения. Въпреки световното нарастване на разноските за нефт, държавното управление разгласи, че няма да увеличи цените на бензина. Това отпусна 3 милиарда щатски $ на държавната компания за изкопаеми горива Pemex. В този подтекст държавното управление също разгласи инвестиция от 16 милиарда $ в енергийния бранш. Имаше поддръжка за летището в Санта Лучия и петролните рафинерии.

От друга страна, Мексико Сити получи известно финансиране за 54 км нови велосипедни пътеки. Но на фона на субсидирането на авиационния отрасъл, това е оскъдна зелена инвестиция.

Филипините

Като % от Брутният вътрешен продукт, Филипините похарчиха повече за възобновяване си, в сравнение с доста по-развити страни като Съединени американски щати, Италия и Швеция. Най-големият дял от тези разноски 30 милиарда $ бяха за тригодишна инфраструктурна постройка. Програмата „ създаване, създаване, създаване “ обгръща опазването на здравето, образованието и продоволствената сигурност, само че не и възобновимата сила или акомодацията към рисковите климатични условия, които постоянно бият тихоокеанската страна.

Китай

Китай имаше най-големия пакет за възобновяване от всички разрастващи се страни. Около една десета от разноските бяха зелени. Той удължи освобождението от налози върху електрически транспортни средства, финансира ограничения в битка със замърсяването и усили бюджета за дотации за възобновима сила. Но това нормално беше замърсяващо възобновяване, водено от тежки промишлености като стомана, цимент и алуминий. Правителството поддържа въглищните мини в Wuju, Pinliang и Xinjiang и субсидира въздушния товарен превоз и летищата, като подтиква полетите, които не престават да се движдат по време на пандемията.

Съединени американски щати

Съединени американски щати имат най-малкия пакет за възобновяване от всяка напреднала стопанска система като дял от общия Брутният вътрешен продукт. Около една четвърт от вложенията са зелени, показва отчета. Администрацията на Тръмп отпусна 2 милиарда $ безплатни средства за летища, 120 млн. $ за въглищни „ центрове за нововъведения “ и похарчи 33 млн. $ за ремонт на газопроводи за метан. От друга страна обаче, тя даде 100 млн. $ безплатни средства за проучвания на възобновими горива, удължи крайния период за данъчни заеми за слънчева и вятърна сила и подписа Великия американски закон навън, който сътвори национални паркове.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР