Въпреки обещаните от премиера Борисов компенсации, малките свиневъди и през

...
Въпреки обещаните от премиера Борисов компенсации, малките свиневъди и през
Коментари Харесай

Въпреки Борисов - блокадата на пътя Сливен - Ямбол продължава и тази нощ

Въпреки обещаните от премиера Борисов обезщетения, дребните свиневъди и през тази нощ не престават блокадата на основния път Сливен – Ямбол. Това оповестиха протестиращите против ограниченията на държавното управление за ограничение на африканската чума по свинете, съобщи БНР.

Около 30 души блокираха пътя, по-късно към тях се чака да се причислят още хора. Напрежение сред протестиращите и полицията няма. Все повече и все по-различни стават настояванията на протестиращите - от политически до увеличение на периода за заличаване на домашните свине. Хората упорстват срокът да се удължи до ноември и да се обясни дали в действителност има такава болест по животните, и са безапелационни, че „ ограниченията са закъснели, така че, каквото и да създадат в този момент, няма да съумеят да се оправят, в случай че в действителност има чума “.

„ Такива гонения на хората, надали не да накарат всеки да се усеща извършител или нарушител. Обидно е да принудиш хората да си изколят животните. Просто в Нова Загора могат, и в селата към този момент... единствено да чуете кучетата по какъв начин вият на гибел, за жал “, споделя един от стопаните.

Това, което сплотява протестиращите е, че ще отстояват настояванията си до дъно, без да дават период за края на митингите си. Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик министър председателят Борисов даде обещание държавното управление да отпусне по 300 лв. помощ на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите - да ги снабдят с свине при новото зареждане.

На митинг против умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони към промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са срещу унищожаването на поминъка на дребните стопани и упорстват за анулация на разпоредените ограничения против чумата по свинете.

С развети флагове и плакати „ Няма да дадем нашите свине “ и „ Частната благосъстоятелност е неприкосновена " поданици на Тенево застанаха на входа на селото. „ 20 кила прасе, аз преди малко съм го купил, по какъв начин да го заколя, какво има в 20 кила животно “, „ Ние сме стигнали до това разбиране, че сами би трябвало да отглеждаме личен добитък, защото, като продам аз прасенцата си, ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на учебно заведение “, споделиха някои от протестиращите. Те не са съгласни с поставения период за унищожаването на животните и желаят удължение на периода до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лв. дефинираха като „ обещаването не е като даването “, „ той даде обещание и нарастване на пенсиите, но няма нищо “.

Протестиращите се отхвърлиха от първичното си желание да блокират пътят към граничен пункт „ Лесово “ и взеха решение да се причислят към протестиращите в сливенското село Крушаре.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР