Въпреки направената промяна в актуализационните файлове на НЗОК за отпускане

...
Въпреки направената промяна в актуализационните файлове на НЗОК за отпускане
Коментари Харесай

Пациенти с диабет: Проблемите ни с НЗОК продължават |

Въпреки направената смяна в актуализационните файлове на НЗОК за разпределяне на 3-месечна предписания, проблемите на диабетно болните на инсулинова помпа не престават. Затова ни алармират родители на деца с диабет и възрастни пациенти от Пловдив.

пациентите с диабет вид 1, на помпена терапия, нямат опция да получават тримесечни предписания. Повече от година те чакат да бъдат обновени файловете в НЗОК, които се подават на всеки 15 дни към аптеките и ЛКК.

Засегнати са потребителите на сетове с код WF109 и резервоари с код WF110, съгласно които казусът може да бъде решен със промяната на " 2 числа в един файл, с което елементарната рецепта ще стане хронична ".

ОТ НЗОК увериха, че от 1 ноември актуализацията на файловете е в действие. Оказва се обаче, че това не е по този начин. В редакцията получихме писмо от Елица Сиракова, родител 8-годишно дете с диабет, подписано и от други консуматори, изпратено и до здравния фонд. В него госпожа Сиракова изяснява, че макар направената смяна в актуализационните файлове и опцията за разпределяне на 3-месечна рецепта (хронична), отново са възпрепятствани да получат нужните медицински произведения по код WF110 и отново проблемът е в НЗОК.

" Както към този момент знаете, код WF110 са резервоари за инсулинова помпа ИПСО, сега тези резервоари са встъпление във вашите (на НЗОК) файлове, архиви, документи и актуализации като ЛЕНТИЧКИ за премерване на кръвна захар. Това естествено води до отменяне на рецептите в софтуера на персоналните лекари и аптеките.

Вчера още веднъж ми се наложи да бъда върната, тъй като още веднъж НЗОК, в частност някой чиновник, си разрешава да не си прави работата за следващ път, макар нарежданията. Това не е неточност от 01.11.2020, а остаряла неточност, която не е отстранена при последната актуализация.

Детето ми е без консумативи. Ако казусът не бъде позволен неотложно, ще се наложи да приключа помпената терапия, а това води до редица неудобства и опасности за здравето и живота на детето ми, което е на 8 години. Същите последствия ще има за всички останали ползватели на тази инсулинова помпа, които по виновност на НЗОК не съумяват да получат консумативите си. "

Майката на диабетно болното дете благодари на Светлана Чавдарова от РЗОК Пловдив, която им е съдействала по всевъзможен метод, само че няма пълномощията да позволи този проблем.

Подписалите се под писмото пациенти упорстват пропуските в актуализационните файлове на НЗОК да бъдат отстранени своевременно, което ще им разреши да водят пълностоен живот.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР