Въпреки множеството призиви, ЦИК все още не е обсъждала ревизия

...
Въпреки множеството призиви, ЦИК все още не е обсъждала ревизия
Коментари Харесай

ЦИК засега е „пас“ за скрития машинен вот, ще чака съда да реши

Въпреки множеството апели, ЦИК към момента не е обсъждала проверка на решението преброените гласове от машинното гласоподаване и хартиените бюлетини да се вписват вкупом в изборните протоколи. Това заяви представителят на комисията Росица Матева. Самата тя бе срещу това решение и на съвещанието предходната седмица се разгласи изрично в поддръжка на обособеното регистриране, което ще даде опция за инспекция какъв брой жители са избрали хартията и какъв брой – машинния избор.

Мнозинството членове на комисията обаче гласоподаваха за общото сумиране, което докара до скандал и оставката на Цветозар Томов като представител на ЦИК. Впоследствие от „ Демократична България-Продължаваме смяната “ и новата коалиция „ Левицата! “ нападнаха решението в съда, а Общественият съвет към самата ЦИК я прикани да го ревизира. Всички акцентираха едно и също основание – скриването на машинния избор в протоколите основава предпоставки за нарушавания и измами при преброяването на гласовете.

„ Стига да има предпочитание, процедурно можем да вземем решение. Административният съд в София гледа жалбите. Ако ЦИК реши, ще промени решението. Ако не – ще чакаме съда “, сподели Росица Матева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР