Въпреки коронавируса и противоепидемиологичните мерки, които доведоха до спад в

...
Въпреки коронавируса и противоепидемиологичните мерки, които доведоха до спад в
Коментари Харесай

Банките отпуснаха 1,8 млрд. лв. нови ипотеки за първите шест месеца, с 14% повече

Въпреки ковид и противоепидемиологичните ограничения, които доведоха до спад в стопанската система, банките са отпуснали 14% повече ипотечни заеми през първата половина на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това демонстрират данните на Българската национална банка.

През шестмесечието са били подписани нови контракти за жилищни заеми на обща сума от 1,8 милиарда лева Показателно въпреки всичко е мощното въздействие, което необикновената конюнктура оказа върху икономическата интензивност. През януари и февруари растежът на новоотпуснатиите ипотеки бе от порядъка на 50% на годишна база. След това той се намали до 16% за март, 0,6% през април. През май към този момент наклонността беше отрицателна – сумата на отпуснатите жилищни заеми през петия месец на годината беше с близо 30% по-ниска в съпоставяне със май 2019 година През юни обаче интензивността още веднъж се завръща и е маркиран напредък на контрактуваните ипотечни заеми от 8% на годишна база.

Така сумата на всички отпуснати ипотеки към този момент доближава 11,3 милиарда лева, което е с 13% повече спрямо полугодието на 2019 година Към момента прави усещане, че не се усеща утежняване на редовността на погасяването на тези отговорности. В началото на годината неприятните и преструктурираните жилищни заеми представляваха 6.2% от общата им сума, а в този момент те са 5,9%.

Както и до момента доминират заемите, изтеглени в български лв., които са предпочетени в 95% от случаите, останалите се вземат в евро.

Междувременно междинните лихви се намалиха от 2,97% през януари до 2,91% през юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР