Въпреки измененията на цените изграждането на АЕЦ Белене ще струва

...
Въпреки измененията на цените изграждането на АЕЦ Белене ще струва
Коментари Харесай

АЕЦ Белене ще струва 10 млрд. лева

Въпреки промените на цените построяването на АЕЦ " Белене " ще коства към 10 милиарда лв., тъй като е купено главното съоръжение за централата. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев. По думите му, в случай че оборудването беше купено в този момент, атомната централа щеше да коства два пъти по-скъпо. Той регистрира, че въпреки всичко сега медта е по-скъпа. Във всяка централа, която създава електрическа енергия, към 25 % са кабели и въртящи механизми и има доста мед. Затова е допустимо от тези 10 милиарда лв. да се увеличи още малко цената, само че не и доста. Относно цената за построяването на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " не може да се приказва нищо съответно, тъй като процесът към момента не е почнал. Площадката на 7 блок е напълно нова за европейската общественост. Там всичко би трябвало да се стартира отначало. Проектът за АЕЦ " Белене " не може да се пригоди за 7 блок, счита Манчев. Не може да стане, тъй като това е друга площадка. Манчев посочи, че инфраструктурата там е напълно друга от тази на " Белене ".

Според ръководителя на " Булатом " е вярно незабавно да стартира да се строи АЕЦ " Белене ". Проектът би трябвало да се финансира посредством държавна гаранция - експортно насочена. Тя се дава на комерсиалното сдружение АЕЦ " Белене ", което от своя страна дава парите на съответния заемодател.

Очакванията са доста внезапно да се увеличи цената на така наречен базова сила. Ако допреди четири месеца тя е била към 60 евро, в този момент е към 80-90 евро, уточни Манчев. Защитната цена за връщане на парите от АЕЦ " Белене " при 10 милиарда лв. бюджет за централата е билa 12 години. Затова се искаше 25-годишен заем, 8 години гратисен интервал и централата да работи 35 години за страната, откакто бъде изплатена. Сега този интервал на възвръщаемост ще се редуцира под 10 години. " Това е неповторима работа. Почти 50 години ще работи за облага на страната. Двата нуклеарни блока на АЕЦ " Белене " за своя 60-годишен живот ще произведат 1 милиарда мегаватчаса електрическа енергия ", добави Манчев.

Председателят на " Булатом " счита, че казусът с построяването на АЕЦ " Белене " е политически. Някои споделят, че ще има доста огромно въздействие от Русия. Турбината обаче е благосъстоятелност на " Дженерал електрик ", макар че е френска. Освен това " Франатом " ще построи електрониката в централата. Ще се подпише съглашение с " Уестингхаус ", че след петата година на комерсиална употреба американската компания ще се конкурира да доставя гориво. " Кое му е тъкмо съветското, че не разбирам ", попита Манчев. Той изясни, че бъдещият министър председател би трябвало да изясни това в Народното събрание, който няма да поддържа единствено настоящето държавно управление, а депутатите ще поддържат три-четири държавни управления напред.

По същия метод може и би трябвало да се изградят и 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ". За този план би трябвало новите мощности да се отделят в ново сдружение, тъй като в противоположен случай е неразрешено. Дружеството би трябвало да бъде независимо. Българският енергиен холдинг като компания майка го подкрепя, с цел да може да си откри заем. Изисква се 30 % да е личен капитал. Ще би трябвало да се създадат търгове за избор на технология. Манчев съобщи, че БЕХ по тази причина е основан - с цел да няма директна държавна помощ. Самият АЕЦ " Козлодуй " не може да построява 7 и 8 блок. Причината е, че парите на АЕЦ " Козлодуй " са на страната. Ако тези пари се харчат непосредствено за построяването на двата блока, това е държавна помощ. АЕЦ " Козлодуй " е 100 % държавна компания и всичките пари, които се печелят, са дял на страната. Държавата обаче може да даде гаранция. Същото се постанова да се направи и за построяването на АЕЦ " Белене ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР